Йога и деца – все по-популярно

Йога и деца – все по-популярно

Матю Хик

yoga-kidsАко все още мислите, че йога е само за възрастни, помислете отново… В днешни времена йога става изключително популярна и се практикува от хора от всички възрасти, включително и от деца. Йога практиката реално помага на децата да се развият добре физически и да се насочат към здравословен начин на живот. Йога може да даде на децата това още от ранна възраст, като им покаже модел за добър и смислен живот.

 Защо децата се нуждаят от йога? Спомнете си за проблема със затлъстяването при децата в наши дни. Проблемите с килограмите се отразяват върху сърдечната дейност. Страхотно е да осигурим физическа активност за децата си, която ще ги упражнява и забавлява. Също така тя ще ги освободи от стреса или напрежението в живота им, причинен от училищните обстоятелства, натиска на връстниците, състезателните спортове и натоварения живот. Йога е здравословен начин, чрез който едно дете може да се справи с проблемни ситуации и да ги разреши.

 Може би никога не сте мислили, че ще видите деца в йога класове. Обаче днес много хора, занимаващи се с йога, първо пробват със себе си – дали йога ще ги накара да се почувстват добре – и тогава се замислят защо пък децата им да не се чувстват също така добре. Съществуват йога класове за родители и деца, а можете спокойно да практикувате вкъщи заедно с децата си. Децата обичат да имитират и те с удоволствие ще се опитат да направят всички пози, които вие правите.

 Йогата за деца се различава от йогата за възрастни, тъй като не навлиза в сферата на канона и духовността. Йогата за деца се върти около разказването на истории, повтарянето на позите, отношенията, разрешаването на някакъв проблем, танцуването и движенията. Тя поддържа будно вниманието и интереса на детето. Физическите ползи от йога заниманията са ясни. Те развиват в децата по-голяма гъвкавост, сила, добра стойка и координация. Менталните ползи включват концентрация, релаксация и спокойствие. Но списъкът от ползите не свършва само с това. Вече е доказано, че ученици, които са посещавали часове по йога, създават по-малко проблеми с дисциплината, имат по-високи оценки и са в по-добра физическа кондиция. Йога не е състезателна форма на упражнения, затова със сигурност изгражда увереност.

 Ако всичко това не е достатъчно, за да се убедите в ползите от йога, ще ви кажа, че йога е изключително ценна за деца със специални потребности. Днес много лекари препоръчват йога за работа с такива деца. Тя може да помогне на деца със синдром на Даун, муковисцидоза, дефицит на вниманието и аутизъм. Такива деца имат нужда от отдушник на своята енергия. Йога е идеалният отдушник. Те могат да усъвършенстват моторните си умения, учат се да артикулират по-добре, подобряват контака с очи и социалните си умения, а също така засилват и тонират телата си. Ако детето има физически ограничения, позите могат да се модифицират така, че да се изпълняват само с определени части на тялото.

 В наши дни йога получава нов импулс. Тя става за всеки, дори и за деца. Независимо дали човек е млад или стар, независимо дали имат специални нужди или физически ограничения, тя може да бъде прекроена за всеки индивид, така че той да постигне най-добрите за своите възможности резултати. Изглежда, че децата и йога естествено си подхождат. Йога е терапевтична за тези, които имат нужда от това. Тя развива здрави тела от ранни години, както и здравословни навици. А това е нещо, което децата могат да запазят като модел през целия си живот.

  

Източник: http://www.articlebasement.com/articles/23167/1/Yoga-and-Children—Increasingly-Popular/Page1.html