за нас

 

Защо “Ананда” йога? “Ананда” означава мир, блаженство, хармония. Ананда е нашата вътрешна същност, нашата истинска природа. Ананда е Обетованата земя, която всички търсим и която не е някъде там в света, а вътре в нас. И очаква своите откриватели. Ние самите. Йога е един от пътищата, които ни помагат да открием този мир и щастие вътре в нас, независимо от външните условия и среда, в която живеем.

ananda logo21АНАНДА ЙОГА СТУДИО функционира като част от  “СДРУЖЕНИЕ ВИДЯ ПРОЕКТ”, което има за цел популяризиране на методи и системи за личностно развитие от древността, такива като йога, веданта, аюрведа, както и методите на съвременната психология и психотерапия; популяризиране на паневритмията като оригинален български метод в световното духовно наследство; интегриране на древното и съвременното, на “Изтока” и “Запада”, на “вътрешното” и “външното”, “духовното” и “светското”…
ВИДЯ” на санскрит означава “знание”. Съвпадението с българската дума не е случайно – знанието е това, което ни дава възможността да видим света и себе си по начин, който ни прави адекватни на времето и нуждите ни. Да “видя” означава да зная – познай себе си и ще познаеш целия свят!
Сдружение Видя Проект е член на Българска Федерация по Йога.
 
 
***
 

Живко Стоилов, председател на ” Сдружение Видя проект”

Образование: Магистър по Биология” (ПУ 1996 г.) със специализации по „Педагогика” и „Приложна психология, невропсихология и психотерапия”.  “Веданта философия” във Веданта академия, Пуне, (Индия, 2004-2007). Интегрален коучинг (Интегрална психология) към Интегрална академия” в Будапеща (Унгария), НЛП.

Първата ми среща с Йога беше някъде през 1987 г.  От тогава йога е мой спътник в живота, извор на здраве и вдъхновение. Духът на търсача ме отведе в Индия, където посветих 3 години в изучаване на Веданта философията при Свами Партхасаратхи в неговата Веданта академия, където завърших курса за Веданта ачаря (учител). Източник на ценно знание открих и в Кайвалядхам Йога Институт, чийто ръководител е Свами Махешананда. Източната философия ми помогна да погледна от друг ъгъл и нашата духовна традиция и  да преоткрия езотеричното християнство.  Последните години посвещавам много от времето си на Интегралната философия и Интегралния коучинг. Безкрайно съм благодарен на всички мои учители, приятели и съмишленици, чиято подкрепа чувствам и на чиято компания се радвам по Пътя към себе си…

Допълнителни обучения и квалификации:

Сертифиран йога учител към Йога Алианс:

     E-RYT200YACEP

Терапия “Том Боуен” към “Европейски колеж по Боуен” воден от Джулиан Бейкър (Великобритания).

“Психо-биология” – модулни обучения, водени от Мари-Жинет Ро (Канада).

***

Мария Видева – Стоилова, секретар на “Сдружение Видя проект”

Образование: „Етнология” (ПУ 1999 – 2002 г).

Следдипломна дългосрочна специализация за йога инструктор към НСА, гр. София и Българска йога федерация (2010 – 2011). Йога обучението е по системата „Шивананда”, разработена от Свами Вишнудевананда (пряк ученик на Свами Шивананда).

Обучение за преподаване на деца – “Йога за деца”, 2011  и 2012 г., към Българска йога федерация, с водещ  Анелия Вълчева. Обучението включва иновационни алтернативни методи за работа с деца посредством Йога.

Обучение за преподаване на деца – RYE (“Изследване йога в образованието”), 2012 г. към Българска йога асоциация. Обучението включва прилагане на йога техники, адаптирани за деца, подпомагащи учебния процес в класната стая.

Обучение за Пилатес инструктор  (Basic-Advanced Mat)  с Lisa Lapomarda (Italy) и Elisabetta Cinelli (Italy) към  Move On Pilates Academy (Move On International Fitness School, Romania), от 2014 г.

Обучение за Пилатес инструктор  (Advanced Mat) с Elisabetta Cinelli (Italy) към  Move On Pilates Academy (Move On International Fitness School, Romania), от 2015 г.

Йога обучение по прана виняса флоу (Evolution of Vinyasa & Prana Mandala Vinyasa) към Samudra Global School for Living Yoga с Shiva Rea, Холандия, 2017

Йога оживя съзнателно пред мен през 1999 г. и от тогава ме подкрепя и дава сили и вдъхновение. За мен йога е безкраен път на приключения и предизвикателства. Йога е щедър извор на скъпоценни озарения и благодат. Йога е колкото древна и мистична, далечна и сложна, толкова е и съвременна и актуална, позната и естествена.  Хатха йога заниманията, които водя, са повлияни от класическата индийска йога на Свами Шивананда, Кайвалядам йога институт и от динамичните тенденции на западния свят – прана виняса флоу йога, – вдъхновена от “бащата на съвременната йога” Тирумалай Кришнамачаря и неговите ученици – Т.К.В. Дешикачар, К. Патабхи Джойс, Б.К.С. Айенгър – в лицето съвременните школи на Шива Рей, Ники Доейн, Кейт Потър и др. В йога часовете включвам и работа с помощни уреди, с които улесняваме или усложняваме изпълнението на асаните.

От 2011 г. водя часове и по Пилатес и Йога за деца.

***

Психотерапия и консултации

Александър Стойчев, зам. председател на “Сдружение Видя проект”

Образование: Магистър по психология, Магистър по музика.

От 1998 г. се занимава с различни форми на психотерапевтично консултиране.

Смята, че доверието, емпатията, способността да се чува отвъд думите и явленията, и конфиденциалността са най-важни при този вид общуване. Целта е човек да възстанови нарушената си хармония и да продължи живота си обогатен след справянето с конкретния проблем. „Това към което се стремя, е да създам ситуация, разбиране и нагласа у търсещия  консултация, така че той сам да намери начин да се справи с проблема и последствията от него. Вярвам, че в човека има неизползван психически ресурс и ние само трябва да успеем да го открием, впрегнем в работа и насочим в правилната посока.” В работата си използва основно методи от Регресивната Хипнотерапия, Позитивната психотерапия и Психодрамата, като ги съчетава с техники и елементи от поведенческа, телесна и игрова, арт- и музикотерапия.

Контакт за психологични консултации: 0878 836723, snesa@abv.bg

***

Мария Папаянопол

Мария ПапаянополОбразование: Стопанско управление ( ЮЗУ Неофит Рилски – 1997 г.)

Курс на обучение за преподаване на деца  – Rainbow Family and Kids Yoga 2013г. към UK Yoga Alliance.

Следдипломна дългосрочна специализация за йога инструктор към НСА, гр. София и Българска йога федерация (2014 – 2015). Йога обучението е по системата Кайвалядам йога институт, Индия.

Първата ми близка среща с Йога беше през 2011, когато пътищата ме отведоха до Ананда йога студио. Точно преди толкова време започнах да посещавам и класовете по детска йога на Мари заедно с малката ми дъщеричка. Там открих един нов свят, свят на безкрайно забавление и общуване с децата по съвсем различен начин. Но всичко което се случва в залата по йога няма смисъл, ако не вдъхновява към промяна на всички нива от битието ни. За мен скокът се оказа гигантски – от офис-служител  до инструктор по Йога за деца 🙂 от 2013 г. Дори не бих казала, че аз съм учител, защоте Те – децата,  ме учат, че живота е забавна игра,  към която да подхождаме с откривателски дух. 

Контакт: 0889 898995, mpeneva@mail.bg

***

Димитър Стаменов

Димитър-СтаменовОбразование: Инженер по електроника (ТУ София – Филиал Пловдив)
Професия: Съосновател и управител на компания за производство на био храни.

Първата ми среща с йога беше през 1999г. Активно практикувам от 2010 г. За мен йога е път на израстване, в който открих извор на здраве и сила. Желанието ми е да допринасям за интегрирането на йога в динамичния ни живот. Благодарен съм на Живко Стоилов за знанията и подкрепата.

***

***