Хатха йога или Пилатес – кое е подходящо за мен?

Пилатес в Ананда йога студиоХатха Йога е част от хилядолетната йога традиция и е физическият аспект от йога, свързан с цялостното тониране и добрата обща кондиция на тялото. Той включва в себе си следните аспекти: физически пози (асана), дихателни техники (пранаяма), техники за отпускане и освобождаване на блокажи в ума и тялото, очистителни процедури (шудхи крия).

Пилатес е съвременен метод, разработен от Джоузеф Пилатес, който  работи за добрия телесен тонус, посредством специфично изпълнени физически упражнения, ангажиращи мускулите в центъра на тялото, т. нар. „мускулен корсетен пояс“ или „енергийна централа“ (корем, кръст, хълбоци и седалище). Упражненията са направени така, че за правилното им изпълнение е нужно подходящо здравословно и координирано дишане, пълно внимание и осъзнаване на етапите на движението във всеки един момент.

Пилатес и Хатха йога – общите черти

Между двете системи има много общи неща. Както в Хатха йога има различни стилове, така и при Пилатес с времето са се оформили различни школи. И в Хатха Йога, и в Пилатес има както по-бавен, така и по-динамичен начин на изпълнение на упражненията, като при всички случаи се търси най-енергоспестяващия и релаксивен модел за движение на тялото в пространството, който да е не прекалено, но достатъчно натоварващ и качествен и същевременно позволяващ бързо мускулно възстановяване.

Упражненията

Целта на упражненията е да натоварят мускулите балансирано и еднакво разпределено, а не само отделни мускулни групи. Упражненията са построени така, че да служат интегрално на тялото. При Пилатес упражненията са съобразени предимно и основно за заздравяване мускулите на „енергийната централа“, но покрай тях се работи разумно и координирано с всички останали мускулни групи в тялото. И при двете системи тялото се разглежда като цялостна съвкупност от елементи на един биомеханизъм, а не се възприема сегментирано и раздробено.

Другият важен момент е че и при двете системи водещият фактор са реалните възможности на тялото на практикуващия. Всичко е съобразено спрямо специфичните потребности на човека, така че се правят много модификации и вариации на сложност на изпълнение на дадено упражнение. На тялото не се дава повече от това, което може да поеме в дадения момент. Степента на натоварване се увеличава плавно с времето и с индивидуалния напредък на практикуващия.

И двете системи позволяват както самостоятелно  изпълнение на едно упражнение, така и изграждането на комплекси от смислово свързани упражнения. Упражненията се изпълняват плавно и преливат едно в друго. Между упражненията има и време за почивка и възстановяване на тялото. Самите упражнения се изпълняват релаксирано и във всеки един момент се следи дали няма някоя пренапрегната част на тялото и къде може да се отпусне то. Всяка една Хатха Йога поза, изпълнена по Пилатес начин, може да се превърне в Пилатес упражнение и всяко едно Пилатес упражнение, изпълнено осъзнато и със задържане, може да се превърне в Хатха Йога поза.

Интересното е, че и двете системи са достатъчно гъвкави и позволяват работа с уреди и помощни инструменти – гирички, ластици, обръчи, топки, пръчки, възглавници, тухлички, ролери и пр. Те се използват не само с цел да разнообразят изпълнението на упражненията, но и да ги облекчат или усложнят според нуждите на заниманието. В Пилатес се използват цели механични съоръжения с пружини, ластици, гъвкави елементи, дръжки и степенки, върху които може да се виси, стои, лежи, седи и пр. Именно работата с тези съоръжения са донесли славата му на интелигентен модерен интегрален фитнес метод.

Резултатите

С времето и постоянната практика тялото се източва, става добре развито и стегнато според съответната структура, без излишни килограми. Нито Хатха йога, нито Пилатес може да предложи бързи резултати, но при дългосрочно практикуване и необходимото постоянство резултатите стават видими и много трайни. И за двете системи ключовият момент е осъзнаването – цялостното присъствие на ума в тялото, без никакво умствено натоварване. За да се постигне това, се изисква доста практика и време. Крайните резултати от практикуването също са общи – подобрява се координацията между торса и крайниците, гъвкавостта и грациозността, силата и издръжливостта на тялото; умът притихва и се успокоява, увеличава се волята за самонаблюдение и самоконтрол. Пренесено в живота, практиката води до много ползи – добър общофизически тонус, подобрено здравословно състояние, бързо физическо и психическо възстановяване, позитивно настроение, добро разположение, вътрешен баланс и спокойствие, адекватно поведение и общуване, повишено самочувствие и увереност в собствените си сили.

Основните разлики между Пилатес и Хатха йога

Какви са разликите? Именно те ще ви помогнат да вземете решение какво занимание да посетите – Хатха Йога или Пилатес:

  • Най-важно е, според мен, какъв йога или пилатес инструктор (учител) ще изберете. Провеждането на заниманието изключително зависи от инструктора – неговия бекграунд, опитност, логика на мислене и стил на преподаване. Важно е това, което ви се преподава, да ви пасне, да се запалите още повече, и да се чувствате приятно разположени, сигурни и уверени в присъствието на инструктора. Ако не се осъществи такава връзка на доверие, по-добре е да потърсете друг инструктор.
  • По-разпространено е мнението, че Пилатес упражненията са известни като сравнително по-динамични и силови, докато в Хатха йога като цяло се акцентира повече върху бавното изпълнение и задържането в поза, но това е пак условно казано, тъй като общото натоварване, т.е. крайният резултат от дветеПилатес в Ананда йога студио практики, може да е еднакво.
  • Ако предпочитате да експериментирате с инструменти и да внесете ново интересно съдържание в практиката си, по-добре е като за начало да посетите

    Пилатес занимание, тъй като в Пилатес средите е много по-разпространена работата с апаратура (уреди и инструменти), отколкото в Хатха йога.

  • Ако желанието ви е да работите основно с тялото си и да подобрявате физическия си

    Пилатес в Ананда йога студио

    тонус, по-подходящи са Пилатес заниманията.

  • Ако практикувате друг вид спорт и желаете още да заздравите мускулатурата си, да огъвкавите тялото си и да се научите как да се движете в пространството по най-оптимален, ергономичен и предпазващ от травми начин, то Пилатес заниманията ще ви бъдат от голяма практична полза.
  • Ако мотивите ви са единствено да стегнете тялото си и да го направите по-красиво оформено, със стегнати корем, седалище, бедра и права стойка, то по-подходящи са Пилатес заниманията.
  • Ако имате по-сериозни здравословни проблеми и сте решили да си помогнете с движение, като начало е по-добре да посещавате специални терапевтични Хатха Йога часове с ниско физическо натоварване, тъй като те като цяло са много по-широко разпространени в България от такива сродни Пилатес часове. Въпреки че ако попаднете на компетентен Пилатес инструктор, спокойно можете да присъствате и в неговите занимания, тъй като знанията му със сигурност  ще ви помогнат да облекчите и дори да разрешите здравословния си проблем.
  • Ако търсите метафизичния и духовния аспект в живота, Хатха Йога може по-целенасочено да ви помогне да съзрете красотата на енергията във вас.
  • Ако искате да се задълбочите малко повече в дихателните техники, техники за релаксация и визуализации, техники за работа със звуците и цветовете, то безспорно по-подходящи са Хатха Йога заниманията.
  • Ако желаете въобще да промените начина си на живот и да си помогнете посредством мъдростта на Йога, то Хатха Йога е едно много добро начало

И не на последно място, каквото и от двете да предпочетете, знайте, че истинските трайни резултати се постигат с постоянна и целенасочена практика, равномерно разпределена във времето; със здравословен живот и подходящ начин на хранене; с постоянна работа върху слабите места в характера, с позитивизъм, решителност и силна целеустременост. Как ще живеете живота си  – това зависи единствено от вас!