възникване

МЕТОДЪТ ПИЛАТЕС

Ум – тяло. Силен център на тялото. Стабилен център на тялото.

Методът Пилатес е иновационна и безопасна система за упражнения на тялото и ума на земя или  посредством най-разнообразно оборудване. Методът изгражда сила, без излишна телесна маса; създава здраво, тонизирано тяло със стройни бедра и плосък корем. Това е една безопасна,  разумна система от упражнения, помагаща ни да изглеждаме и да се чувстваме страхотно. Тя учи на осъзнаване на тялото, на правилна стойка и на лесно и плавно движение. Подобрява гъвкавостта, подвижността и икономичността на движението. Помага да облекчаване на гръбначни проблеми.

Без значение на каква възраст или състояние си, Методът Пилатес ще работи за теб. Според статистика на SGMA в само в САЩ през 2009 г. системата Пилатес е практикувана от приблизително 9 милиона души, това е 456% увеличение от 2000 г.

ПРОИЗХОДЪТ НА ПИЛАТЕС

Джоузеф Пилатес е роден на 09.12.1883 г. в Германия. Бил е болнаво дете. Страдал е от рахит, ревматизъм, астма. За да преодолее здравословните и физическите си проблеми, се посвещава на спорта. Занимава се със ски, йога, боди билдинг, чи-гун, гимнастика. Придобил е завидна физическа форма. Пилатес стигнал до извода, че модерният начин на живот, неправилната стойка на тялото и некачественото дишане са корените на лошото здраве.

През 1912 г. Джоузеф заминава за Англия, където работи като инструктор по самоотбрана на дедективите от Скотланд  Ярд. В навечерието на Първата Световна война, е интерниран като „нежелан враг” с други немци. По време на интернирането си подобрява идеите си и обучава други интернирани в системата си от упражнения. Той монтира пружини на болничните легла, позволяващи на прикованите на легло пациенти да правят упражнения срещу съпротивление – иновация, която по-късно го води до конструирането на тренировачните си уреди. През  1918 г. грипна епидемия се разпространява в цяла Англия, погубвайки хиляди души, но нито един от обучаваните от Пилатес  не умира. Този факт, той обявява като ясен атестат на ефективността на системата му.

След освобождаването си Джоузеф се завръща в Германия. Методът му става любим сред танцьорските среди, основно посредством Рудолф вон Лабан, създател на система за танцуване, която е широко разпространена в наши дни. Ханя Холм привнася много от упражненията на Пилатес в своя учебен план по модерен танц и те са все още част от „техниката на Холм”. Когато германците официално молят Джоузеф да преподава своята фитнес система в армията, той решава да напусне Германия за добро.

През 1926 г., Джоузеф емигрира за САЩ. По време на пътуването си среща Клара, за която по-късно се омъжва. Джо и Клара отварят фитнес студио в Ню Йорк, споделяйки мястото си с градския балет на Ню Йорк.

В началото на 60-те години сред клиентите на Джо и Клара са много ню йоркси танцьори. Джордж Баланчин който също е учил „при Джо”, както е наричал метода му, го кани да преподава на младите си балерини в Ню Йоркския градски балет. Самите Джо и Клара наричат метода си „Контрология”, акцентирайки върху важността от контрола на ума над мускулите на тялото.

Джоузеф умира през 1967 г. на 83 годишна възраст в Ню Йорк.