описание на заниманията

Кратко описание на различните йога занимания, които може да намерите при нас:

Целта на разнообразието от занимания и стилове в йога студио Ананда е да даде възможност на повече хора да се докоснат до магията на йога и да имат благословението, което тази древна система носи в съвременния свят. Има занимания, които са динамични за динамични натури; занимания с повече релаксация за хора търсещи балансиращия и успокояващ ефект в йога; занимания, подходящи за хора със специфични физически проблеми – болки в гърба, сърдечни заболявания и др. За малките и младите има отделни часове, тъй като йога заниманията при тях имат друга структура и цели.

Сутрешна Йога – хатха йога с умерено натоварване. Сутрешните занимания имат за цел да събудят тялото, да го енергетизират и подготвят за идващия ден. В края на практиката човек се чувства балансиран, центриран, изпълнен с оптимизъм и енергия за работа.

***

Прана йога –  Акцентът в тези сутрешни йога часове е върху различни дихателни практики, техники за самомасаж, техники за релаксация, концентрация и медитация. Включват още и леки събуждащи и освежаващи виняса йога комплекси и сукшма вяяма упражнения (енергитизиращи дихателни упражнения с движение).

***

Класическа Хатха Йога – по традиционната схема: разгрявка, асани, пранаяма и релаксация. Стилът, към който се придържаме е това, което се преподава в Кайвалядхам Йога институт, Шивананда Йога и Сатянанда Йога. Позите се изпълняват със задържане. Вечерните комплекси имат антистресов ефект, възстановят баланса на ума и тялото. В края на практиката човек се чувства спокоен, енергията е възстановена, с вътрешно равновесие и радост от живота.

***

IMG_8497Виняса йога флоу – Терминът „виняса” означава “поставяне, организиране на нещо в определен ред”. Виняса флоу е специфична класическа методика на преподаване на хатха йога, при която се акцентира върху синхронизирането на дишането и движенията на тялото. По този начин асаните винаги “текат” плавно и преливат една в друга, подобно на красив мощен танц. Подредени са във виняса прогресивни последователности, с повтарящи се елементи. Изпълняват се в зависимост от целта – активно и динамично или бавно и меко, като и в двата случая това може да е много предизвикателно, отпускащо и освобождаващо.

Виняса йога е моята голяма любов в йога практиката, вдъхновена основно от  Шива Рей, една от съвременните световни водещи йога учители.

***

IMG_8331Виняса йога флоу с уреди (малки/големи топки и пръчки) – вид виняса йога занмание с нов приятен, забавен и интересен елемент – работа с уреди, обогатяваща сензорно-моторните умения. Чрез малките топки се подобряват концентрацията да сме тук и сега и се преживява удоволствието от плавния и координиран синхрон между движението на тялото, дишането и топката. Възпитава се в тялото усета за грациозно, прецизно и точно изпълнение на асаните. Големите топки въздействат изключително терапевтично на тялото, като същевременно естествено помагат тялото да стегне нужните мускули, за да се задържи на топката и да изпълни прецизно упражненията. Посредством пръчките се изправя стойката, развива се усет за баланс и координация и доверие в процеса на преоткриване възможностите на тялото. Това неминуемо рефлектира върху психиката и ни прави по-спокойни, координирани, уравновесени, уверени, гъвкави и пластични в ума.

***

Йога за гърба (за превенция и лечение на гръбначни проблеми)  – една част от заниманието протича в изпълнение на т.н. крокодилска серия пози, които са усукващи, лесни за изпълнение и имат двуяк ефект върху гърба – засилват мускулатурата и огъвкавяват гръбнака. Имат тонизиращ и балансиращ ефект върху нервната система. Втората част от заниманието протича в изпълнението на пози, които имат за цел да заздравят мускулите на гърба и допълнително да огъвкавят гръбначния стълб. Комплексите са изключително подходящи и препоръчителни за хора страдащи от болки в гърба и заболявания като шпове, дискова херния /в латентен стадии/, сколиози и др. Подходящи са и за хора страдащи от сърдечни заболявания и високо кръвно, тъй като щадят сърцето и не го натоварват прекомерно.

***

Jen Piela, of Blacklick, along with the rest of the class, settle into Savasana, a restorative pose, during an aerial yoga class, taught by Michele Vinbury at Yoga on High, Monday, November 25, 2013. (Dispatch photo by Courtney Hergesheimer)

ВЪЗДУШНА ЙОГА е съвременен йога стил, изключително интересна комбинация от класически йога пози (асани), разработени по специфичен начин с йога люлка и допълнени с елементи от акробатиката, метода Пилатес, каланетиката. Този йога стил дава нова гледна точка, възможност за импровизация и творчески подход.

С помощта на йога люлка в каквото и да е положение на тялото в пространството, независимо дали частично на земя или във въздуха, естествено натоварваме всички мускулни групи в тялото. За да се задържим в позата, люлката ни предизвиква и цялото тяло трябва да работи в синхрон. 

ВЪЗДУШНА ЙОГА практиката цели да оздрави целия организъм. В нея са включени: ставни упражнения,  асани (пози) в статичен и динамичен режим, дихателни практики и техники за релаксация.

Практиката винаги е съобразена изцяло с групата и индивидуалните възможности на всеки, като напредването става постепенно, методично и с времето.

 

***

IMG_8779-001Пилатес методът е изключително интелигентна система за поддържане на цялостна физическа форма, базирана основно върху йога, балетния екзерсис и гимнастиката. Създадена от Джоузеф Пилатес средата на ХХ в. Укрепва и тонизира мускулите, стимулира оздравителните процеси в тялото, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, сила и издръжливост. В заниманията се изпълняват класическия Пилатес комплекс по земя, акцентиращ върху правилното положение на тялото, стягането на коремните, кръстните мускули, мускулите на тазовото дъно, както и върху координацията между крайниците и торса. Включваме и работа с малки и големи топки, пръчки, обръчи и еластични пилатес коланчета. Резултатът е изграждане на добра балансирана телесна мускулатура, стройно тяло, по-прецизни двигателни умения. Системата е безопасна и предпазваща от физически травми и е подходяща за лечение и превенция на гръбначни проблеми.

Ако се колебаете кое занимание да изберете – Хатха йога или Пилатес, посетете тази страница: http://anandaproject.net/график-таблица/хатха-йога-или-пилатес/

***

Курсове за начинаещи – предварително оформени групи, които преминават през модул от 12 занимания, които включват запознаване с основните принципи на йога, основни асани /пози/, основни пранаями /дихателни техники/, шаткарми/очистителни процедури/ и релаксация. Заниманията се провеждат веднъж седмично и така целия курс продължава 3 месеца. Материалът, който се преподава е според минималните изисквания, които осигуряват на завършилите курса умения и възможности да участват пълноценно във всички останали занимания, които се предлагат в Ананда йога студио. Особено препоръчителен за всички, които са начинаещи и за тези, които нямат дълга и систематизирана йога практика.

***

Йога за начинаещи – занимание от 1 час, в което са включени леки упражнения, които могат да се изпълняват от всеки:  раздвижване на ставите, асани, които са подходящи както за начинаещи, така и хора с различни здравословни проблеми – сърдечно-съдови, гръбначни, стрес и др. Има задължително включени дихателни упражнения. Подходящо е за всеки, който желае да се запознае с йога без да е посещавал курсове за начинаещи.

***

Йога за деца – Целта е децата да развиват както физическата си култура, така и емоционалните и самопознавателни аспекти на своята природа. В часовете играем, пеем, танцуваме, дишаме, релаксираме, въобразяваме :), рисуваме и се веселим. Използваме много помощни средства за онагледяване, разнообразяване и облекчаване процеса на заниманията. Йога се превръща в безкраен цветен празник. Чрез заниманията за йога за деца се помага на малките да израстват като хармонични личности, да преодоляват ефективно вътрешното напрежение, емоционални кризи или проблемни състояния, предизвикани от сблъсъка им със света.  Децата се учат на много житейски ценности като приятелство, справедливост, търпение, постоянство, честност, доброта…  Учат се да откриват своята уникалност, дарби и способности и да ценят тези на останалите деца.

***