описание на заниманията

Кратко описание на различните йога занимания, които може да намерите при нас:

Целта на разнообразието от занимания и стилове в йога студио Ананда е да даде възможност на повече хора да се докоснат до магията на йога и да имат благословението, което тази древна система носи в съвременния свят. Има занимания, които са динамични за динамични натури; занимания с повече релаксация за хора търсещи балансиращия и успокояващ ефект в йога; занимания, подходящи за хора със специфични физически проблеми – болки в гърба, сърдечни заболявания и др. За малките и младите има отделни часове, тъй като йога заниманията при тях имат друга структура и цели.

Сутрешна Йога – хатха йога с умерено натоварване. Сутрешните занимания имат за цел да събудят тялото, да го енергетизират и подготвят за идващия ден. В края на практиката човек се чувства балансиран, центриран, изпълнен с оптимизъм и енергия за работа.

***

Прана йога –  Акцентът в тези сутрешни йога часове е върху различни дихателни практики, техники за самомасаж, техники за релаксация, концентрация и медитация. Включват още и леки събуждащи и освежаващи виняса йога комплекси и сукшма вяяма упражнения (енергитизиращи дихателни упражнения с движение).

***

Класическа Хатха Йога – по традиционната схема: разгрявка, асани, пранаяма и релаксация. Стилът, към който се придържаме е това, което се преподава в Кайвалядхам Йога институт, Шивананда Йога и Сатянанда Йога. Позите се изпълняват със задържане. Вечерните комплекси имат антистресов ефект, възстановят баланса на ума и тялото. В края на практиката човек се чувства спокоен, енергията е възстановена, с вътрешно равновесие и радост от живота.

***

IMG_8497Виняса йога флоу – Терминът „виняса” означава “поставяне, организиране на нещо в определен ред”. Виняса флоу е специфична класическа методика на преподаване на хатха йога, при която се акцентира върху синхронизирането на дишането и движенията на тялото. По този начин асаните винаги “текат” плавно и преливат една в друга, подобно на красив мощен танц. Подредени са във виняса прогресивни последователности, с повтарящи се елементи. Изпълняват се в зависимост от целта – активно и динамично или бавно и меко, като и в двата случая това може да е много предизвикателно, отпускащо и освобождаващо.

Виняса йога е моята голяма любов в йога практиката, вдъхновена основно от  Шива Рей, една от съвременните световни водещи йога учители.

***

IMG_8331Виняса йога флоу с уреди (малки/големи топки и пръчки) – вид виняса йога занмание с нов приятен, забавен и интересен елемент – работа с уреди, обогатяваща сензорно-моторните умения. Чрез малките топки се подобряват концентрацията да сме тук и сега и се преживява удоволствието от плавния и координиран синхрон между движението на тялото, дишането и топката. Възпитава се в тялото усета за грациозно, прецизно и точно изпълнение на асаните. Големите топки въздействат изключително терапевтично на тялото, като същевременно естествено помагат тялото да стегне нужните мускули, за да се задържи на топката и да изпълни прецизно упражненията. Посредством пръчките се изправя стойката, развива се усет за баланс и координация и доверие в процеса на преоткриване възможностите на тялото. Това неминуемо рефлектира върху психиката и ни прави по-спокойни, координирани, уравновесени, уверени, гъвкави и пластични в ума.

***

Йога за гърба (за превенция и лечение на гръбначни проблеми)  – една част от заниманието протича в изпълнение на т.н. крокодилска серия пози, които са усукващи, лесни за изпълнение и имат двуяк ефект върху гърба – засилват мускулатурата и огъвкавяват гръбнака. Имат тонизиращ и балансиращ ефект върху нервната система. Втората част от заниманието протича в изпълнението на пози, които имат за цел да заздравят мускулите на гърба и допълнително да огъвкавят гръбначния стълб. Комплексите са изключително подходящи и препоръчителни за хора страдащи от болки в гърба и заболявания като шпове, дискова херния /в латентен стадии/, сколиози и др. Подходящи са и за хора страдащи от сърдечни заболявания и високо кръвно, тъй като щадят сърцето и не го натоварват прекомерно.

***

Jen Piela, of Blacklick, along with the rest of the class, settle into Savasana, a restorative pose, during an aerial yoga class, taught by Michele Vinbury at Yoga on High, Monday, November 25, 2013. (Dispatch photo by Courtney Hergesheimer)

ВЪЗДУШНА ЙОГА е съвременен йога стил, изключително интересна комбинация от класически йога пози (асани), разработени по специфичен начин с йога люлка и допълнени с елементи от акробатиката, метода Пилатес, каланетиката. Този йога стил дава нова гледна точка, възможност за импровизация и творчески подход.

С помощта на йога люлка в каквото и да е положение на тялото в пространството, независимо дали частично на земя или във въздуха, естествено натоварваме всички мускулни групи в тялото. За да се задържим в позата, люлката ни предизвиква и цялото тяло трябва да работи в синхрон. 

ВЪЗДУШНА ЙОГА практиката цели да оздрави целия организъм. В нея са включени: ставни упражнения,  асани (пози) в статичен и динамичен режим, дихателни практики и техники за релаксация.

Практиката винаги е съобразена изцяло с групата и индивидуалните възможности на всеки, като напредването става постепенно, методично и с времето.

***

IMG_8779-001Пилатес методът е изключително интелигентна система за поддържане на цялостна физическа форма, базирана основно върху йога, балетния екзерсис и гимнастиката. Създадена от Джоузеф Пилатес средата на ХХ в. Укрепва и тонизира мускулите, стимулира оздравителните процеси в тялото, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, сила и издръжливост. В заниманията се изпълняват класическия Пилатес комплекс по земя, акцентиращ върху правилното положение на тялото, стягането на коремните, кръстните мускули, мускулите на тазовото дъно, както и върху координацията между крайниците и торса. Включваме и работа с малки и големи топки, пръчки, обръчи и еластични пилатес коланчета. Резултатът е изграждане на добра балансирана телесна мускулатура, стройно тяло, по-прецизни двигателни умения. Системата е безопасна и предпазваща от физически травми и е подходяща за лечение и превенция на гръбначни проблеми.

Ако се колебаете кое занимание да изберете – Хатха йога или Пилатес, посетете тази страница: http://anandaproject.net/график-таблица/хатха-йога-или-пилатес/

***

Курсове за начинаещи – предварително оформени групи, които преминават през модул от 12 занимания, които включват запознаване с основните принципи на йога, основни асани /пози/, основни пранаями /дихателни техники/, шаткарми/очистителни процедури/ и релаксация. Заниманията се провеждат веднъж седмично и така целия курс продължава 3 месеца. Материалът, който се преподава е според минималните изисквания, които осигуряват на завършилите курса умения и възможности да участват пълноценно във всички останали занимания, които се предлагат в Ананда йога студио. Особено препоръчителен за всички, които са начинаещи и за тези, които нямат дълга и систематизирана йога практика.

***

Йога за начинаещи – занимание от 1 час, в което са включени леки упражнения, които могат да се изпълняват от всеки:  раздвижване на ставите, асани, които са подходящи както за начинаещи, така и хора с различни здравословни проблеми – сърдечно-съдови, гръбначни, стрес и др. Има задължително включени дихателни упражнения. Подходящо е за всеки, който желае да се запознае с йога без да е посещавал курсове за начинаещи.

***