Практическа работа с мандали

45993 605697592785867 2001076515 N

Какво е мандала?

SpiralStemMandalaFlowerWebМандала е санскритска дума, която означава „кръг“ или „окръжавам“, „център“.  Кръгът присъства във всяка култура. Можем да го видим в ореола на светците, в молитвените колела на будистите, в стъклените витражи в катедралите, в древните каменни светилища и пещери, както и в много други религиозни символи, архитектурни и природни обекти. Платон е вярвал, че душата има кръгла форма. Карл Юнг казва за кръга, че е най-мощният религиозен символ. Животът е безкраен цикъл от раждане, смърт и прераждане…  Кръгът е алфата и омегата, началото и краят, обединени в безкрайното.

Мандалата символизира кръга на живота и много повече. Не е задължително обаче мандалите видимо да имат кръгла форма, но кръгът явно или скрито винаги присъства в тях. По традиция те са симетрични и имат център. В тях са вградени елементи от свещената геометрия. Именно те превръщат мандалите в модели или матрици на всичко във вселената. Тя представлява космическа диаграма на духовната реалност. Тя е самата вселена – макрокосмоса и микрокосмоса, обединени в едно. Ако знаем как да гледаме света вън и вътре в нас, ще видим невероятното разнообразно присъствие на мандалите в природата. Самата вселена и всичко в нея имат структурата на мандала –  галактиките, мъглявините, слънчевите системи, планетите… С форма на мандали са клетките на тялото, снежинките, цветята, резена портокал и пр. Всичко в природата е циклично и има своите начало, край и ново начало… безконечно, ритмично… Без значение дали осъзнаваме или не, мандалите тихо съпътстват всеки един аспект живота ни.

MonkswithMandalaОт хиляди години мандалите се използват като инструмент за трансформация. Тъй като са познати на хората по цялата земя под една или друга форма, те присъстват в колективното несъзнание на човечеството. Те говорят директно на душата, която дълбоко в себе си разбира символиката им. С такова предназначение много ясно ги виждаме в индийската и тибетската религия.  За тибетските монаси, напр., съграждането на пясъчна мандала има смисъла на многоизмерните сфери на духовното съзнание и състоянието на просветеност.

celtic_pentagram

Мандалите символизират хармонията, единството, цялото и лечебните процеси в природата. Могат да се поставят в свещено пространство като енергиен щит, предпазващ  негативни влияния. Създаването на собствена мандала е само по себе си лечебен процес, помагащ за центрирането на тялото  и  ума. Така навлизаме навътре в себе си и постепенно събуждаме сетивата си и древното знание на душата, което е заложено във всеки един от нас.

Работата с мандали като техника за медитация

Известни са множество техники, които ни въвеждат в медитативно състояние. Резултатите от практикуване на медитация на чисто биологично ниво са много показателни за полезността й: засилва се имунната система, намалява се стреса, преодоляват се депресивни състояния, значително се намалят болките в тялото, понижава се кръвното налягане, стимулира се производството на мелатонин, хормона, който се счита, че намалява стареенето на клетките и подпомага спокойния сън.

Работата с мандали (чрез рисуване и оцветяване) е такава техника за навлизане в състоянието на медитация и общуване със себе си. Това е творчески акт, който се възприема като свещен. Днес музеите са пълни с разкошно разработени от специално обучени в миналото за това хора мандали, идващи от различни времена. Но в съвременния контекст на работа с мандалите, тази практика е достъпна и възможна за всеки – всеки може да се твори мандали, да рисува картините на душата си, стига да го пожелае.мандала медитация в студио Ананда

Работата с мандали  не изисква никаква предварителна подготовка, а същевременно може да бъде изключително освежаваща и плодотворна. Тя позволява на човек да изрази творческата си страна, която повечето хора пренебрегват в ежедневието си. Личната мандала, представлява микрокосмоса, вътрешната вселена на човека, който я създава. Това е артистичен опит да се съберат разпилените аспекти на човешката същност, да се събуди интуицията и да се открие проблема или пък фокуса, върху който човек трябва да работи, ако иска да се промени или осъществи определена цел. Може да се преживее вътрешен катарзис, последван от дълбоко спокойствие и чувство за добруване.

Като универсален инструменти за навлизане в психиката мандалите се използват, за да активират лечеб1901243_709831475705811_893977399_nни и други позитивни състояния на нашето същество. Едно от обясненията защо това е така идва от самия дизайн на мандалата – тя е кръг – матрица с център – точка, от който излизат всички възможни неща. От този свещен център избликват безкрайни и неограничени възможности. Затова образите, които човек ще постави в центъра на мандалата, обикновено символизират нещо, което в момента е от огромно значение в живота му.

Всъщност всички образи, които човек рисува в мандалата, излизат дълбоко от неговата психика. Това са първични архетипи – същите, които е рисувал пещерният човек; които намираме в храмовете или в следите от древните цивилизации. Работещият с мандалите ще преминава през различни състояния, които посредством изразяването им в цветовете и формите ще може да съзерцава, да научава все повече и повече за себе си и постепенно да се трансформира.

Освен да сътворява реално с художествени материали, мандалата може и да се визуализира в съзнанието. Различни важни образи, елементи, преживявания, хора, събития, проблеми могат да се поставят в кръга в съзнанието и по собствена воля могат мислено да се моделират вътре във мандалата.546809_497852300237064_2077921301_n

Ако практиката на работа с мандали стане постоянна, човек ще осъзнае благотворното им въздействие върху характера си. Започва да овладява и трансформира напрежението от стресови ситуации. Значително подобрява фокуса и концентрацията си. Става по-целеустремен. Подобрява се качеството на мисленето си и ценностната си система. Все по-често се вслушва в гласа на интуицията си. Култивира чувство на естествена радост, доволство и спокойствие.  Развива сръчност, прецизност и естетически усет за форма, цвят, баланс и красота.

Някои принципи при работа с мандалите:
  • Няма правилен или грешен начин за оцветяване, няма задължителни правила
  • Може да рисуваме и оцветяваме където и както си искаме
  • Работим със собствено темпо
  • Създаваме уникална лична мандала – малко бижу, произведение на изкуството
  • Събуждаме спонтанността си – детето в нас
  • Събуждаме креативността си – твореца в нас
  • Не се вземаме толкова на сериозно, за да не изпуснем да се радваме на всеки един момент от работата си 🙂

Мария Видева-Стоилова,2013

ЧАКРА РАБОТИЛНИЦА в студио АНАНДА’2012