за нас

 

Защо “Ананда” йога? “Ананда” означава мир, блаженство, хармония. Ананда е нашата вътрешна същност, нашата истинска природа. Ананда е Обетованата земя, която всички търсим и която не е някъде там в света, а вътре в нас. И очаква своите откриватели. Ние самите. Йога е един от пътищата, които ни помагат да открием този мир и щастие вътре в нас, независимо от външните условия и среда, в която живеем.

ananda logo21АНАНДА ЙОГА СТУДИО функционира като част от  “СДРУЖЕНИЕ ВИДЯ ПРОЕКТ”, което има за цел популяризиране на методи и системи за личностно развитие от древността, такива като йога, веданта, аюрведа, както и методите на съвременната психология и психотерапия; популяризиране на паневритмията като оригинален български метод в световното духовно наследство; интегриране на древното и съвременното, на “Изтока” и “Запада”, на “вътрешното” и “външното”, “духовното” и “светското”…
ВИДЯ” на санскрит означава “знание”. Съвпадението с българската дума не е случайно – знанието е това, което ни дава възможността да видим света и себе си по начин, който ни прави адекватни на времето и нуждите ни. Да “видя” означава да зная – познай себе си и ще познаеш целия свят!
Сдружение Видя Проект е член на Българска Федерация по Йога.
 
 
***
 

Живко Стоилов, председател на ” Сдружение Видя проект”

Образование: Магистър по Биология” (ПУ 1996 г.) със специализации по „Педагогика” и „Приложна психология, невропсихология и психотерапия”.  “Веданта философия” във Веданта академия, Пуне, (Индия, 2004-2007). Интегрален коучинг (Интегрална психология) към Интегрална академия” в Будапеща (Унгария), НЛП.

Първата ми среща с Йога беше някъде през 1987 г.  От тогава йога е мой спътник в живота, извор на здраве и вдъхновение. Духът на търсача ме отведе в Индия, където посветих 3 години в изучаване на Веданта философията при Свами Партхасаратхи в неговата Веданта академия, където завърших курса за Веданта ачаря (учител). Източник на ценно знание открих и в Кайвалядхам Йога Институт, чийто ръководител е Свами Махешананда. Източната философия ми помогна да погледна от друг ъгъл и нашата духовна традиция и  да преоткрия езотеричното християнство.  Последните години посвещавам много от времето си на Интегралната философия и Интегралния коучинг. Безкрайно съм благодарен на всички мои учители, приятели и съмишленици, чиято подкрепа чувствам и на чиято компания се радвам по Пътя към себе си…

Допълнителни обучения и квалификации:

Сертифиран йога учител към Йога Алианс:

     E-RYT200YACEP

Терапия “Том Боуен” към “Европейски колеж по Боуен” воден от Джулиан Бейкър (Великобритания).

“Психо-биология” – модулни обучения, водени от Мари-Жинет Ро (Канада).

***

Мария Видева – Стоилова, секретар на “Сдружение Видя проект”

Образование: „Етнология” (ПУ 1999 – 2002 г).

Следдипломна дългосрочна специализация за йога инструктор към НСА, гр. София и Българска йога федерация (2010 – 2011). Йога обучението е по системата „Шивананда”, разработена от Свами Вишнудевананда (пряк ученик на Свами Шивананда).

Обучение за преподаване на деца – “Йога за деца”, 2011  и 2012 г., към Българска йога федерация, с водещ  Анелия Вълчева. Обучението включва иновационни алтернативни методи за работа с деца посредством Йога.

Обучение за преподаване на деца – RYE (“Изследване йога в образованието”), 2012 г. към Българска йога асоциация. Обучението включва прилагане на йога техники, адаптирани за деца, подпомагащи учебния процес в класната стая.

Обучение за Пилатес инструктор  (Basic-Advanced Mat)  с Lisa Lapomarda (Italy) и Elisabetta Cinelli (Italy) към  Move On Pilates Academy (Move On International Fitness School, Romania), от 2014 г.

Обучение за Пилатес инструктор  (Advanced Mat) с Elisabetta Cinelli (Italy) към  Move On Pilates Academy (Move On International Fitness School, Romania), от 2015 г.

Йога обучение по прана виняса флоу (Evolution of Vinyasa & Prana Mandala Vinyasa) към Samudra Global School for Living Yoga с Shiva Rea, Холандия, 2017

Йога оживя съзнателно пред мен през 1999 г. и от тогава ме подкрепя и дава сили и вдъхновение. За мен йога е безкраен път на приключения и предизвикателства. Йога е щедър извор на скъпоценни озарения и благодат. Йога е колкото древна и мистична, далечна и сложна, толкова е и съвременна и актуална, позната и естествена.  Хатха йога заниманията, които водя, са повлияни от класическата индийска йога на Свами Шивананда, Кайвалядам йога институт и от динамичните тенденции на западния свят – прана виняса флоу йога, – вдъхновена от “бащата на съвременната йога” Тирумалай Кришнамачаря и неговите ученици – Т.К.В. Дешикачар, К. Патабхи Джойс, Б.К.С. Айенгър – в лицето съвременните школи на Шива Рей, Ники Доейн, Кейт Потър и др. В йога часовете включвам и работа с помощни уреди, с които улесняваме или усложняваме изпълнението на асаните.

От 2011 г. водя часове и по Пилатес и Йога за деца.

***

Психотерапия и консултации

Александър Стойчев, зам. председател на “Сдружение Видя проект”

Образование: Магистър по психология, Магистър по музика.

От 1998 г. се занимава с различни форми на психотерапевтично консултиране.

Смята, че доверието, емпатията, способността да се чува отвъд думите и явленията, и конфиденциалността са най-важни при този вид общуване. Целта е човек да възстанови нарушената си хармония и да продължи живота си обогатен след справянето с конкретния проблем. „Това към което се стремя, е да създам ситуация, разбиране и нагласа у търсещия  консултация, така че той сам да намери начин да се справи с проблема и последствията от него. Вярвам, че в човека има неизползван психически ресурс и ние само трябва да успеем да го открием, впрегнем в работа и насочим в правилната посока.” В работата си използва основно методи от Регресивната Хипнотерапия, Позитивната психотерапия и Психодрамата, като ги съчетава с техники и елементи от поведенческа, телесна и игрова, арт- и музикотерапия.

Контакт за психологични консултации: 0878836723, alexanderstoychev123@gmail.com

***

Виолета Коева

Психолог и йога инструктор, умело съчетава двете науки ,душата е основен предмет на изучаване в психологията, а и в йога баланса между ум-душа и тяло е главна цел. Постигане на хармония между физическо,ментално и псих.ниво е приоритет ,към който всеки тръгнал по духовният път се стреми.

Запознах се с йога още на 16 г. от “случайно”попаднало ми 1-во издание на книгата на В. Евтимов “Йога”, като започнах самостоятелно да практикувам, но се нуждаех естествено от йога учител каквито намерих сред най-добрите преподаватели в Пловдив. Завърших и международен курс към Yoga Aliance RYS 200 както и 2 годишен курс за йога инструктори към НСА”В.Левски”. Провеждам практики по: Класическа йога; Кайвалядхама йога; Йога за начинаещи, Терапевтична йога,Йога за гърба, Йога Златна възраст, Раджа йога  и др.

Йога образование:  

  • “Треньор по йога” НСА „ Васил Левски“ и БФЙ / Българска Федерация по йога /
  • YOGA TEACHER- RYT 200 към YOGA ALLIANCE 

Други: 

  • Магистър „Психолог” ,специализация „Приложна  психология”
  • “Социална педагогика” специализация „Деца, юноши и семейство в риск”
  • ” Екскурзовод с английски език” и “Аниматор в туризма “в ПУ „Паисий Хилендарски”
  • Магистър „Туризъм” с английски и немски език в Икономически университет – гр. Варна
  • 2017 – ПКС – пета степен, ПУ“ Паисий Хилендарски
  • 2018г – ПКС – четвърта степен ,ПУ“ Паисий Хилендаррски“

 

Контакт: 0885 086551

***

Ева Карабаджева

Образование:

– 2006г. Стопанско управление в хранително-вкусовата промишленост към УХТ – гр. Пловдив
– Следдипломна квалификация към НСА “Васил Левски”, гр. София и Българска йога федерация (2011 – 2013) – Треньор по йога. Йога обучение по системата „Шивананда”
– Курсове за повишаване на квалификацията към Българска федерация по йога, с гост-лектори от Институт Кайвалядхама, Индия.
– От 2006г участие в над 20 семинара по йога водени от учители от Бихарската школа по йога., Индия по теми:
„Еволюция на личността посредством осморния път на свами Шивананда“;
„Чакрите – психология, символика и практики“; “Йога и емоциите”
„Йога в училище – инструмент за обучение в сферата на образованието”;
“Антар Мауна” – вътрешна тишина; „Самодисциплината, управление на времето”;
„Справяне с негативността”; “Пратяхара”, “Свара йога”, “Крия йога” – I ниво
– 2014г. Енергийно лечение с прана – I ниво
– 2021г. Курс йога терапия – I ниво, д-р Балекар, Институт Кайвалядхама, Индия
– Лични посвещения в традицията на Сатянанда йога, Бихарска школа по йога, Индия
• в мантра от Свами Ниранджананда Сарасвати,
• в име и джигясу саняса от Свами Сатсангананда Сарасвати

Контакт: 0895757173

***

Славка Георгиева

Образование:

  • 2022 – до сега – НСА “Васил Левски”, гр. София и Българска йога федерация – Следдипломна квалификация Треньор по йога
  • Курсове за повишаване на квалификацията към Българска федерация по йога, с гост-лектори от Институт Кайвалядхама, Индия.
  • 2019г. – Йога Алианс , RYS200 – Преподавател по йога
  • 2009-2011г. НХА гр.София /магистър/ – Сценография за драматичен театър
  • 2005г.-2009г. АМТИИ гр.Пловдив /бакалавър/ – Сценография на музикално-сценичните жанрове
  • 2004г.-2008г. ПУ “Паисий Хилендарски” /бакалавър/-Предучилищна педагогика с чужд език

Първата ми среща с йога беше може би 2009г. Тогава реших, че това тотално не е за мен. По-късно разбрах, че просто не съм била готова.

Истинската ми среща с йога се случи около 3 години по-късно, когато срещнах учителите, които ме вдъхновиха и запалиха. И всичко започна. Малки стъпки в света на йога, които ме зареждат с чувство на благодарност, дават ми възможности за себеопознаване, носят ми здраве и които продължават и днес.

Практиките, които водя се придържат към класическата хатха йога, но включват и елементи на виняса. Дълбоко благодарна съм на Живко и Мария Стоилови за вдъхновението и подкрепата по пътя

***

Атанаска Димитрова – Нася
Инструктор по пилатес. Практикува Пилатес от 2007 г., а от 2010 г. вече води практики в различни центрове в Пловдив.
“Учих в Художествената гимназия в Смолян – нищо, свързано с това, което е сегашното ми всекидневие – медии и спорт. После започнах висшето си образование по специалността „Медии и комуникации“ във Вестфалския Вилхелм Университет в Мюнстер, Германия и още докато бях там, започнах да спортувам. Тичах, ходех на фитнес, изпробвах всички видове танци, в това число техно и ориенталски.” Повече за Нася на този линк.