Житен режим – въпроси и отговори


ЖИТЕН РЕЖИМ – въпроси и отговори

58214_10151237047043015_1121304471_n

  1. Начална и крайна  дата и час на житен режим? – Правилото е: първата сряда след пълнолунието на февруари или 1-3 дена след пълнолунието на февруари.
  2. Какво трябва да е житото, колко количество и от къде може да се набави? – Обикновено жито /има спомени, че Учителя Дънов го е правил с грухано жито/. Може да се намери качествено жито от магазините за здравословни храни, църковно жито или от познат производител. В последните години масово се използва лимец и практиката показва също много добри резултати. Може да поръчате специално килограм лимец, който се дарява от Дар-Лимец за житния режим всяка година. 1 кг жито за 10 дена, което се разделя по 100 гр. на ден, които се приемат на 3 хранения, т.е. по 33 гр. на хранене. Важно е житото да е качествено, както и ябълките да са хубави, купени от хубави продавачи  🙂
  3. Друга форма на житения режим е само с 1 кг. жито без останалите неща. Това е по-сериозно начинание, но ефекта е много по-силен.
  4. По колко грама жито, ябълки, мед, орехи се разпределят на ден, през какъв период от време се яде  и как е правилно да се консумират – по отделно, в комбинация всички или…..? – За 1 ден: 100гр. Жито, 3 ябълки, 9 ореха. Може да се взема мед, може да се капва лимон във водата. Приемат се така: първо житото, после орехите и накрая ябълката. Ако вкуса на житото не понася на човек, естествено може да се обърка с орехите и меда и тогава става много вкусно. Някои спазват принципите на разделното хранене и изяждат ябълката половин час преди житото, въпреки че специално за ябълката се счита, че не като повечето плодове, които трябва да се приемат преди хранене, за да се избегне ферментация в хр. система.
  5. Как се приготвя житото? Залива ли се с топла или студена вода? Поставя ли се в термус от предната вечер? Варено? Водата пие ли се от накиснатото от предната вечер жито или ако е сварено? –  Ако се прави със студена вода, то е добре житото да се накисва от по-рано /да речем от обед от предния ден/. Иначе е достатъчно да се залее с гореща вода и да се остави през нощта в термус. В краен случай житото се вари, но колкото може по-малко. Житената вода е полезна, може да се изпива сутринта. Ако житото е правено в термус, то водата е топла и приятна на вкус. Ако се използва лимец, то е достатъчно лимеца да се накисне от вечерта във вода със стайна температура и на другия ден е готов за консумиране.

6. Ако водата не е изворна, може ли да бъде минерална или преварена? – Без значение каква е, водата се преварява и се пие топла или гореща. Идеалният вариант е изворна, неваровита вода. Ако е гореща се взима с лъжица. Малко от минералните води, които се продават са добри. Ако се ползва такава, то да е с минимално съдържание на минерали и ниска киселинност.

7. Кога е добре да се пие водата, през колко часа преди и след приема на жито, ябълки, орехи? – Вода се пие по всяко време, когато човек е жаден. Добре е по време на ядене да не се пие много вода.

8. Водата може ли да се смесва с мед или лимон? – Да, но е добре да има и няколко чаши само чиста вода.

9. Може ли да се пие чай? – Не, по принцип. Или поне да е билков.

10 . Медът как се консумира, ако е в твърдо състояние. Добре ли е да е в комбинация с житото или……? – По-добре да е отделно, с една малка лъжичка и се смуче в устата. Колко по-дълго стои в устата, толкова по-добре се усвоява.

11. Процеса на захранване какъв е, колко дена трае, какво може да се яде? – Захранването трае поне 2-3 дена. Втория ден, т.е. съботата /ако режима е започнал в сряда/ може да се продължи с картофена супа. Третия ден може да се включат варени зеленчуци. После ориз, хляб и т.н. Важното в случая е количеството! Да не се преяжда! Умерено количество храна! Колкото по-дълго време се остане на вегетарианска и веганска храна след режима, толкова по-добре.

Още няколко полезни съвета:

  • Отпостването е на 10-тия ден на обед с т.н. ангелска супа – цели картофи и вода /може да се добави магданоз и сол/ и се доизяжда останалото жито, ябълки и орехи.
  • Като цяло е важно да се пие повече /гореща/ вода, за да се подпомогнат очистителните процеси в тялото.
  • Яде се след изгрев и преди залез!
  • Житото се дъвче добре /по около 100 пъти на хапка/. Това е важно.
  • За да има цялостен ефект е важна настройката с която се храним – затова преди хранене се казва формула: „Божията Любов носи изобилния и пълен живот” /3 пъти/. Същ  се казва веднъж формулата, само в начало на режима: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дена.”
  • Също е добре да се направи енема в началото на режима или да се пие английска сол, или се вземе рициново масло за очистване на храносмилателния тракт.
  • Осъзнатост по време на целия режим – какво се случва с тялото, емоциите и с ума. И на трите нива могат да излязат неща за изчистване и за да се постигне пълноценен ефект е нужна будност на съзнанието. Най-малкото да има съзнателност, че човек се намира за 10 дена на лечение и всяка криза е лечебна криза – физическа, емоционална, ментална, духовна. Каквото и да се случва: „Винаги се радвайте, за всичко благодарете, непрестанно се молете, Духа не угасвайте”.
  • Режима не се прави от хора със стомашно-чревни заболявания – язва, гастрит, колит и т.н. /Когато тези състояния са обострени/.

Ж.С. 2013