След месото, и млякото…

След месото, и млякото…

Коя е следващата храна, след месото, която следва да бъде оставена назад в историята – отговор: “течното” месо, млякото… Може да звучи стряскащо и абсурдно, но все повече данни и факти се трупат в доказателство на тезата, че млякото съвсем не е здравословен продукт и подходяща за човека храна. Естествено не става въпрос за майчиното мляко, а за млякото, което се консумира след отбиването на бебето от майката. 

 Прясното мляко е храна за телета и е вредно за хората, смята съвременната наука. Робърт Коен, краен радикал в това отношение, дори нарече книгата си „Млякото – смъртоносна отрова”

Повечето специалисти по хранене и всякакви шамани по фитнес възхваляват до небесата млякото като перфектната храна. А всъщност много скоро всички ще повярват в резултатите от модерните изследвания, които доказват, че млякото съвсем не е полезно. Противно на традиционните вярвания то не подмладява, а състарява и дори е главен виновник за атеросклерозата. Мазнините в млякото се натрупват по стените на артериите и за тях отдавна се знае, че са вредни. Напоследък обаче учените откриха, че протеините в млякото причиняват още по-големи беди в организма.

Стивън Сийли е един от най-известните диетолози, който изследва връзката между коронарните заболявания и консумацията на различни храни, стъпвайки върху данни на Световната здравна организация и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Можете ли да отгатнете коя е най-смъртоносната храна в неговата класация? Месото? Не. Яйцата? Не. Дори не са животинските мазнини. Смърт за сърдечносъдовата система носят млечните протеини и на второ място – млечните мазнини. Третият враг е захарта.

Връзката между храната и заболяванията невинаги е пряка и задължителна, но Сийли дискутира няколко теории за това колко вредни за сърцето са млечните протеини.

1. Първата теория е естрогенната. Млякото доставя чужди на мъжкия организъм естрогени, а те категорично повишават риска от инфаркт и сърдечно страдание. Това е установено при мъже, лекувани с естроген по различни причини. Черният дроб успява да се освободи от вътрешните (изработвани от самия организъм) естрогени много лесно и бързо, но внесените остават в кръвта известно време и са опасни за здравето.

2. Втората теория е за антителата. Известно е, че организмът изработва антитела специално срещу казеина, но действието им е като антигени. Учени от Уелс са установили, че мъжете с инфаркт имат повишено ниво на тези млечни антитела от контролната група здрави мъже. Те не само провокират тромбози, но и възпаление на артериалните стени, което всъщност е начало на атеросклерозата.

Изследователи от центъра на НАСА „Ленгли” са категорични, че сърдечните заболявания са зависими от количеството обезмаслено мляко и млечни въглехидрати в храната. Разбира се, от основно значение е и възрастта на пациентите. Само при жени под 64 г. е установено, че главният враг е захарта.

Иначе доказали, че млечните протеини стимулират повишаване на хомоцистеините, а нямат достатъчно витамин В (за разлика от месото) и затова не са в състояние да неутрализират евентуалните вредни последствия, които могат да причинят хомоцистеините. Освен това лактозата повишава абсорбирането на калций и води до калциране на артериите.

Все пак в името на коректността към млякото трябва да се признае, че въпреки установените зависимости още не е доказано без никакво съмнение, че то е виновно за сърдечните ни пороци

Но учените са на мнение, че млякото може да причини доста бели – мозъчни разстройства, младежки диабет и дори рак на тестисите и простатата. Едно от най-ефектните обяснения е, че ние сме единственият вид, който се храни с чуждо мляко. Природата е създала хората така, че само до година да сучат свое собствено, майчино производство. После ние нямаме нужда от мляко, затова и майчините гърди пресъхват.

Млякото на кравите е много по-силно, неговите съставки са такива, че да стимулират много по-бързия растеж на телетата – бозайници, доста различни от нас. Така стигаме до много важния проблем за задължителното кърмене на човешките бебета вместо тяхното тъпчене с изкуствени млека, създадени на основата на кравешко мляко. И за деца и за възрастни, според последните прозрения на диетологията, млечните продукти са вредни. Детският организъм може да си набави нужния му калций от портокали, грейпфрути, зеленчуци със зелени листа, от сардини и сьомга.

 Д-р Уитейкър е един от главните противници на кравите и също счита, че тяхното мляко съвсем не е подходящо за човешка храна. Ние пием краве мляко, защото просто така сме свикнали от векове. Според него има няколко митове за млякото

№1: млякото заздравява костите

Родителите твърдо вярват в тази теория, окуражавани от традиционната медицина. Но истината е, че млякото и млечните продукти отслабват костната система и повишават риска от развиване на остеопороза.

Остеопорозата е резултат от загуба на калций, а не от недостатъчно приемане на калций. Млечните продукти поради високото съдържание на протеин причиняват загуба на калций. При изследване на остеопорозата е установено, че тя е свързана с консумиране на големи количества млечни продукти. Така че, който иска здрави кости, не бива да пие мляко.

 №2: млякото е най-здравословната храна

Консумацията на плодове, зеленчуци и зърнени храни снижава риска от инфаркт, високо кръвно и рак. Това е документирано. За млякото подобно твърдение е най-малкото под въпрос. Напротив, вече има много данни, че то е един от рисковите фактори освен за остеопороза и за затлъстяване, сърдечни заболявания, алергии, диабет и дори рак.

Д-р Уйлям Б. Грант е събрал достатъчно доказателства от практиката си не само за това, че пълномаслените млека и сирена повишават нивото на холестерола и предизвикват сърдечни страдания, но и че обезмасленото мляко също е главен вредител на сърцето. Неговите изследвания са публикувани в сп. Alternative Medicine Review. Д-р Грант също подчертава, че обезмасленото мляко съдържа високи нива на млечни протеини и е оскъдно на витамин В. Преработването на всички тези протеини в отсъствието на достатъчно витамин В допринася за образуването на хомоцистеини – знак за сърдечно заболяване.

 №3: млякото е необходимо за растежа на децата

Има поне три причини, които говорят за несъвместимостта на децата с млякото. Първо, млякото предизвиква анемия и Американската академия по педиатрия вече съветва родителите да не дават краве мляко на децата си, преди те да навършат една година. Второ, има данни, че млякото причинява развитие на диабет тип I . Някои протеини в млякото наподобяват молекулите на бета-клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Наблюдавани са случаи, когато имунната система изработва антитела срещу млечните протеини, които „объркани и погрешка” атакуват и унищожават бета-клетките. Трето, алергия към мляко е много често наблюдавана сред малките деца. Тя причинява допълнително проблеми на носните синуси, диария или леност на червата, както и апатия и умора. Тази алергия е главна причина за хроничните инфекции на ухото, които мъчат до 40 процента от децата под 6 години. Млечната алергия бе обвинена и за зачестилите случаи на астма сред децата. (Алергията към мляко е честа и сред възрастните и симптомите й са подобни.)

 И д-р Спок обърна гръб на млякото

В последните години от живота си

д-р Бенджамин Спок – всепризнат световен капацитет в педиатрията – също промени мнението си за млякото и посъветва родителите да го изключат от храната на децата си.

През януари 1998 година учените от Харвардския медицински институт публикуваха пространното си изследване, в което приведоха доказателства, че IGF-1 е потенциален рисков фактор за рак на простатата.

IGF-1 (insulin-like growth factor 1) означава инсулиноподобен фактор на растеж №1, близък до инсулина, който се изработва в черния дроб. Той съдържа 70 аминокиселини, свързани помежду си. Всички бозайници произвеждат IGF-1 молекули, които са близки по структура, а говеждите и човешките са напълно идентични. IGF-1 е наречен така, понеже структурата му е близка до тази на проинсулина и ролята му за мастната тъкан е подобна.

Количеството на IGF-1, произвеждан от човешкия организъм, се регулира от хормона на растежа и върховите му нива са през пубертета. С годините те падат наполовина. IGF-1 е много силен хормон дори когато концентрацията му в кръвта е съвсем ниска – 200 ng/ml, или 0,2 милионна от грама на милилитър.

За учените няма съмнение, че IGF-1 стимулира растежа както на нормалните, така и на раковите клетки. Още през 1990 г. изследователи от университета „Станфорд” докладваха, че IGF-1 подпомага растежа на раковите клетки в простатата. Това откритие бе последвано от ново съобщение – че IGF-1 насърчава растежа на раковите клетки при млечната жлеза. През 1995 г. екип от Американския национален здравен институт установи, че IGF-1 играе основна роля при развиването на няколко форми на рак при децата, при туморите в гърдата и белия дроб, меланом, рак на панкреаса и простатата. През септември 1997 г. международен научен екип съобщи за първите епидемиологични доказателства, че високи концентрации на IGF-1 повишават риска от рак на простатата. С времето се установи, че връзката между високите нива на IGF-1 и рака на простатата е от първостепенно значение. Мъже с ниво на IGF-1 в кръвта около 300 и 500 ng/ml се изправят 4 пъти по-често срещу страшната болест от мъже с концентрация 100 и 185 ng/ml.

 Най-застрашени са мъжете над 60 години

При тях високото ниво на IGF-1 повишава риска от рак на простатата 8 пъти в сравнение с риска при мъжете с нормални нива. В последните години при всички случаи на диагностициран рак на простатата е установено повишено ниво на IGF-1.

Днес по този проблем вече дори не се дискутира. Въпросът сега е защо организмът на някои хора съдържа високи нива на IGF-1? Дали това е генетично обусловено или зависи от хранителния режим. Д-р Самюел Ъпстейн от Илинойския университет предупреди в статия, публикувана през 1996 г. в International Journal of Health Sciences, че кравешкото мляко съдържа опасно високи нива на IGF-1, особено в Америка, където то е допълнително „напомпано” и със синтетичен хормон на растежа, инжектиран на кравите. Използването на този хормон (rBGH) е забранено в Канада и Европа. През 1990 г. специалисти от Американската администрация за контрол над храните и лекарствата съобщиха, че пастьоризацията не разрушава инсулиноподобния фактор, а напротив – засилва концентрацията му.

 21 707 японци били интервюирани през 1946 г. относно хранителния им режим. В изследването били включени общо 6093 домакинства. Ясуо Кавага, биохимик от медицинската академия „Ичи”, публикува резултатите в сп. „Превантивна медицина”, брой 7 от 1978 година. В края на 40-те и началото на 50-те години японецът е консумирал само 3 кг млечни продукти годишно. 25 години по-късно средният японец поглъща 59 кг мляко и млечни продукти на година. С 38 процента са нараснали съответно и инфарктите, които поразяват населението.

Навярно подобни данни накараха д-р Спок да промени мнението си за млякото. Може би е добре да се вслушаме в прочутия педиатър, с чиято книга милиони майки по света отгледаха децата си. Ето какво пише Спок: „Още в първата редакция на „Грижи за бебето и малкото дете”, която излезе през 1946 г., аз настоявах на това колко необходимо е включването на големи количества плодове, зеленчуци и зърнени храни в детското меню. Но понеже млечните продукти и месата отдавна са приети като идеална храна, не събрах смелост да говоря за тяхната потенциална вреда. В действителност аз и не бях напълно убеден в това. Но е време да предупредим всички родители – а в някои случаи дори да ги обвиним – ако продължават да тъпчат децата си с тези продукти.

 Това, което промени моето мнение, е личният ми опит. През 1988 г., пресичайки фоайето на един хотел, ми прилоша, паднах и обагрих мрамора с кръвта си. След седмица в болницата лекарите решиха, че състоянието ми донякъде се дължи на аритмия на сърцето (артериална фибрилация) – наследствено заболяване, което нося от години. Предположих, че артериите в мозъка ми, стеснени от артериосклерозата, са вече пречка за захранването на сърцето ми с кръв. Вероятно тромб бе запушил някой съд достатъчно дълго, за да припадна. Скоро след този инцидент ми се случи нещо още по-неприятно. За няколко минути вместо английски, приказвах неразбрани глупости. Сложих си пейсмекър, който да поддържа сърцето ми, ако случайно пак реши да спре. Майка ми и двете ми сестри починаха от сърдечен удар и всичко това ми напомни, че вероятно и аз съм смъртен като останалите хора – нещо, за което до този момент не се бях замислял.

 В последните години ние открихме, че храната, богата на мазини – което означава консумация на големи количества месо, млечни продукти, както и на замразени храни, е главната причина за артериосклероза, сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти, някои форми на рак и затлъстяване. Лекарите специалисти осъзнаха, че истинската причина за всички тези страдания е изключително високото съдържание на животински мазнини в менюто на американеца, включително и на млечни продукти.”

Е, сега в името на равновесието могат да бъдат приведени примери за това колко полезно е млякото, особено българското кисело мляко – нещо, което е забелязал още нобелистът Иля Мечников в началото на ХХ век. Но това са неща, които всички знаем.

 Мляко? По-добре не!

 

Милиони хора по света трябва да бъдат много предпазливи, когато консумират мляко и млечни продукти. Поне 4 са сериозните причини, за да заострят те вниманието си:

 1. Lactose Maldigestion е непоносимост към млякото, която погрешно се определя като млечна алергия. Но всъщност храносмилателната система не отделя достатъчно млечен ензим, който разгражда млечните полизахари. Ферментиращата лактозна захар предизвиква в тънките черва газове, подуване, колики, разхлабване. При Lactose Maldigesters има все пак някаква минимална поносимост към мляко, затова мляко може да се консумира, но в неголеми количества. Усвояването му може да се подпомага с лактозни медикаменти, които всъщност допълват липсващия в организма ензим.

Lactose Maldigestion се диагностицира с един тест – Breath Hydrogen Level test (BHL). При тази диагноза все пак е по-добре да се избягва мляко – и на прах, сметана, млечна киселина.

 2. Млечна алергия

Това вече е истинската алергична реакция на имунната система срещу млечните протеини като казеин и лактоглобулин. Типичните симптоми са подуване, дразнене, сърбеж, спазми в дихателните пътища, уртикария, внезапно падане на кръвното и дори шок, стомашни болки и диария. Алергията също се диагностицира чрез обичайните тестове. При това заболяване всякакви млечни продукти просто се забравят.

 3. Непоносимост към казеин. При тези случаи имунната система произвежда антитела ( IgA и IgG ) на млечния протеин казеин. Болните от аутизъм не понасят казеин и трябва да го избягват. Казеиновите пептиди се абсорбират от чревния епител и се отлагат в бъбреците. Има специални серумни тестове, с които се установява дали в организма на пациента има казеин специфични антитела. Има няколко много редки болести и състояния, при които консумацията на мляко влошава здравето на пациента. Това са синдромът на Хайнер и екзема при деца.

 4. Атрофия на власинките в тънките черва. Тя се причинява от казеина, но и от глутена при хора, които имат непоносимост към този протеин.

(Не)поносимостта към млякото е строго индивидуална, но има един надежден и много обикновен метод, с който това може да бъде бързо установено – въздържание от млечните продукти в продължение на месец.

по материали от интернет: сп. ТЕМА