Колко “еко” са електронните писма

Колко “еко” са електронните писма

По време на празниците всяка година, ние получаваме и изпращаме множество картички.  Смятаме, че след като вече използваме електронен начин за общуване вместо стария с хартиени писма, пазим природата, тъй като спестяваме хартия.

Скоро, статия в научен журнал оповести, че електронните писма не са толкова безобидни.

Матю Ийгър (служител на една от най-големите компютърни компании в Европа – Computacentre) обяснява, че ако изпратим електронно писмо с прикачен файл с размер 4,7 мегабайта (MB), в околната среда се отделя парников газ колкото ако сварим чайник с вода 17,5 пъти.

Проучването показва, че едно електронно писмо с размер от 1 MB съдейства за отделянето на 19 грама CO2. Ако това писмо се препрати на 10 човека, въздействието нараства на 73 грама CO2.

Кийра Бътлър обяснява същия проблем в списание „Атлантик”. Ако например изпратим снимка на 20 човека по имейл, която всеки трябва да я изтегли, ние изразходваме повече електроенергия и съответно се изхвърлят повече въглеродни емисии.

Матю Ийгър посочва още, че в момента базата със съхранявани данни в света е 1,2 зетабайта (ZB).

Според прогнозите базата данни до 2020 ще нарастне с 35 ZB (зета е единица последвана от 21 нули).

Електронните писма не са чак толкова безопасни за околната среда. А тези с прикачени файлове оказват още по-голямо влияние. Ийгър изчислява, че във фирма от 100 човека, в която всеки служител изпраща средно 33 писма и получава 58, емисията от парников газ е около 13,6 тона CO2 за година.

Изследване на Агенцията за екологично и енергийно регулиране към френското правителство твърди, че ако всеки един от 100 служители изпраща 10 процента по-малко електронни писма за година, това ще спести въглеродни емисии равни на двупосочен полет със самолет от Париж до Лондон.

Нека разгледаме употребата на Фейсбук. Изчислено е, че хората, които го използват качват над 1000 снимки за една секунда, което прави 3 милиарда снимки за един месец.

Какво можем да направим?

Има няколко начина да пестим електроенергия и така да намалим парниковия газ изхвърлян в атмосферата.

Първо – може да освободим място в паметта на нашия компютър. Затова е необходимо да изтриваме периодично кутията с електронни писма (входящи и изходящи). Ако не го правим редовно, за тях ще бъде необходимо по-голямо място за съхранение на информацията и съответно повече електроенергия.

Второ – да намалим броя на получателите за всеки имейл.

Трето – да намалим размера на прикачените файлове.

Четвърто – да въвеждаме направо URL адреса без да използваме търсачка. Нека ограничим употребата на търсачки като “Google”, “Yahoo”.

Пето – да не оставяме компютъра и периферното оборудване включени през нощта (както се прави в повечето офиси), също така да не използваме режим на готовност (“sleep mode”) (дори и ако така изразходваме само от 1 до 10 вата).

Шесто – лаптопите използват 15-60 вата, докато настолните компютри използват 250 вата. Можем да намалим употребата на електроенергия като извършваме повече работа без компютър, отколкото с компютър. И накрая, да не забравяме – при употреба на социални мрежи от типа на Фейсбук и Туитър се отделя CO2 в околната среда.