Житен режим – въпроси и отговори


ЖИТЕН РЕЖИМ – въпроси и отговори

58214_10151237047043015_1121304471_n

 1. Начална и крайна  дата и час на житен режим? – Правилото е: първата сряда след пълнолунието на февруари или 1-3 дена след пълнолунието на февруари.
 2. Какво трябва да е житото, колко количество и от къде може да се набави? – Обикновено жито /има спомени, че Учителя Дънов го е правил с грухано жито/. Може да се намери качествено жито от магазините за здравословни храни, църковно жито или от познат производител. В последните години масово се използва лимец и практиката показва също много добри резултати. Може да поръчате специално килограм лимец, който се дарява от Дар-Лимец за житния режим всяка година. 1 кг жито за 10 дена, което се разделя по 100 гр. на ден, които се приемат на 3 хранения, т.е. по 33 гр. на хранене. Важно е житото да е качествено, както и ябълките да са хубави, купени от хубави продавачи  🙂
 3. Друга форма на житения режим е само с 1 кг. жито без останалите неща. Това е по-сериозно начинание, но ефекта е много по-силен.
 4. По колко грама жито, ябълки, мед, орехи се разпределят на ден, през какъв период от време се яде  и как е правилно да се консумират – по отделно, в комбинация всички или…..? – За 1 ден: 100гр. Жито, 3 ябълки, 9 ореха. Може да се взема мед, може да се капва лимон във водата. Приемат се така: първо житото, после орехите и накрая ябълката. Ако вкуса на житото не понася на човек, естествено може да се обърка с орехите и меда и тогава става много вкусно. Ако трябва да се спазят принципите на разделното хранене, то ябълката трябва да се изяде поне половин час преди житото.
 5. Как се приготвя житото? Залива ли се с топла или студена вода? Поставя ли се в термус от предната вечер? Варено? Водата пие ли се от накиснатото от предната вечер жито или ако е сварено? –  Ако се прави със студена вода, то е добре житото да се накисва от по-рано /да речем от обед от предния ден/. Иначе е достатъчно да се залее с гореща вода и да се остави през нощта в термус. В краен случай житото се вари, но колкото може по-малко. Житената вода е полезна, може да се изпива сутринта. Ако житото е правено в термус, то водата е топла и приятна на вкус. Ако се използва лимец, то е достатъчно лимеца да се накисне от вечерта във вода със стайна температура и на другия ден е готов за консумиране.

6. Ако водата не е изворна, може ли да бъде минерална или преварена? – Без значение каква е, водата се преварява и се пие топла или гореща. Идеалният вариант е изворна, неваровита вода. Ако е гореща се взима с лъжица. Малко от минералните води, които се продават са добри. Ако се ползва такава, то да е с минимално съдържание на минерали и ниска киселинност.

7. Кога е добре да се пие водата, през колко часа преди и след приема на жито, ябълки, орехи? – Вода се пие по всяко време, когато човек е жаден. Добре е по време на ядене да не се пие много вода. Добре е също така ябълката да се консумира известно време преди житото.

8. Водата може ли да се смесва с мед или лимон? – Да, но е добре да има и няколко чаши само чиста вода.
9. Може ли да се пие чай? – Не, по принцип. Или поне да е билков.

10 . Медът как се консумира, ако е в твърдо състояние. Добре ли е да е в комбинация с житото или……? – По-добре да е отделно, с една малка лъжичка и се смуче в устата. Колко по-дълго стои в устата, толкова по-добре се усвоява.

11. Процеса на захранване какъв е, колко дена трае, какво може да се яде? – Захранването трае поне 2-3 дена. Втория ден, т.е. съботата /ако режима е започнал в сряда/ може да се продължи с картофена супа. Третия ден може да се включат варени зеленчуци. После ориз, хляб и т.н. Важното в случая е количеството. Да не се преяжда! Умерено количество храна! Колкото по-дълго време се остане на вегетарианска и веганска храна след режима, толкова по-добре.

Още няколко полезни съвета:

 • Отпостването е на 10-тия ден на обед с т.н. ангелска супа – цели картофи и вода /може да се добави магданоз и сол/ и се доизяжда останалото жито, ябълки и орехи.
 • Като цяло е важно да се пие повече /гореща/ вода, за да се подпомогнат очистителните процеси в тялото.
 • Яде се след изгрев и преди залез.
 • Житото се дъвче добре /по около 100 пъти на хапка/. Това е важно.
 • За да има цялостен ефект е важна настройката с която се храним – затова преди хранене се казва формула: „Божията Любов носи изобилния и пълен живот” /3 пъти/. Също има и една формула, която се казва веднъж в самото начало: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дена.”
 • Също е добре да се направи енема в началото на режима или да се пие английска сол за очистване на храносмилателния тракт.
 • Осъзнатост по време на целия режим – какво се случва с тялото, емоциите и с ума. И на трите нива могат да излязат неща за изчистване и за да се постигне пълноценен ефект е нужна будност на съзнанието. Най-малкото да има съзнателност, че човек се намира за 10 дена на лечение и всяка криза е лечебна криза – физическа, емоционална, ментална. Каквото и да се случва: „Винаги се радвайте, за всичко благодарете, непрестанно се молете, духа не угасвайте”.
 • Режима не се прави от хора със стомашно-чревни заболявания – язва, гастрит, колит и т.н. /Когато тези състояния са обострени/.

Ж.С. 2013