Архив на събитията

05-06.09 Вяям йога и Веданта Тантра семинар със свами Адваянанда

Вяяма йога и Веданта философия и Тантра медитации

със Свами Адваянанда (Испания)

Дата: 05 – 06.09 (събота – неделя)

Място: Ананда йога студио

Цена: 200 лв.

Местата са ограничени – максимум 15 човека!
ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ!

(При отказ от семинара се възстановява 50% от заплатената сума. При отпадане на семинара по обективни причини, например нова вирусна вълна, ще възстановим сумата, като ще приспаднем евентуални разходи направени до този момент – например, ако свами Адваянананда си е купил билет.)

За допълнителна информация: 0877 629115, 0877 937542, info@anandaproject.net

***

В този семинар ще съчетаем няколко основни елемента, които са застъпени в духовното развитие на всеки човек – физически упражнения – Вяяма йога, духовно знание – Адвайта Веданта философия и медитация чрез мантра и янтра от Тантра традицията. Тези аспекти на духовната практика са ежедневни практики в Traditional Vyayam School (Класическо училище по Вяям йога), школата, в която преподава свами Адваянанда.

В Тантра традицията има две Махавиди, две Велики знания. Те се символизират от двете велики Богини: Кали и Лалита Трипурасундари.

Лалита, тази, която е сърцето на науката за Шри Видя, която ни учи да разбираме различните аспекти на проявление във вселената, която е свързана с принципите, които поддържат живота ни като индивидуални същества и която ни учи как да ги премахваме посредством садхана, практика. Петте фактори за основата на страданието са: Авидя (невежество), Ашмита (чувство за азовост), Рага (привличане), Двеша (отблъскване), Абхинивеша (страх от смъртта).

Лалита е тясно свързана с Шива и е един от начините да разберем знанието на Веданта, като прилагаме това знание в ежедневието си.

Семинарът ще включва обясяване на тези принципи и изпълняване на практики, които ни помагат да пречистим нашите три тела, така че тази Шакти (енергия, Богиня) да може да се прояви в живота си, за да ни помогне да премахнем страданието.

Накрая на семинара ще направим Лалита Тришари хома (церемония), в които всички участници ще предложат ахути, молейки се за благословията на Богинята в техните животи. В тази хома ще изпеем Лалита тришати стотрам, 300те имена на Лалита под формата на мощна поема, композирана от Шри Ади Шанкарачаря.

ПРОГРАМА:

ДЕН 1

9:00 – 11:00 ч. Медитация: Панчакшарана мантра самджапа

Представяне на програмата. Обяснение на петте фактора на страданието: Авидя, Асмита, Рага, Двеша, Абхинивеша.

11:00 – 11:15 ч. Почивка

11:15 – 12:15 ч. Сукшма Вяям практика – Шарира шакти шуддхи вяям, за пречистване на тялото, праните и ума.

12:15 – 13:00 ч. Медитация: Панчакшарана мантра самджапа

13:00 – 14:30 ч. Почивка

14:30 – 15:30 ч. Обяснение за четирите фундаментални фактора за постигане на Самадхана, състояние на съзерцателен ум в естественото състояние на съществуване , в което страданието е изкорененено. Шравана, Смаранам, Вичара, Вивека.

Петте наблюдения, които водят до състоянието на Самадхана

Сама – когато рага и двеша са премахнати в нишкамакарма, остава сама

Дама – въздържание от активности, знанието как да подхождаме със сетивата в активностите, които изисква живота ни.

Упарати – оттегляне на сетивата, да станем осъзнати за Дхарма

Титикша – справяне с тревогата и оплакването от страданията на живота

Шраддха – вяра в писанията, в гуру, в Себето.

15:30 – 16:00 ч. Релаксация

16:00 – 16:45 ч. Вяяма практика: Шат Чакра Агнипатха Крама Вяяма

16:45 – 17:00 ч. Почивка

17:00 – 18:00 ч. Шри Лалита Трипурасундари Тантра. Разбиране на отдадеността към Божествената майка като път на пречистване, който развива освобождаване от факторите на страданието. Пътят за постигане на Веданта знанието. От Абхяса към Виварта.

18:00 – 18:45 ч. Шри Видя Дхарана. Практика върху Шри Янтра.

Сесия: Въпроси и отговори

ДЕН 2

9:00 – 11:30 ч. Вяяма практика: Шат Чакра Агнипатха Крама Вяяма.

Обяснения и рецитиране на мантрата на Лалита Трипурасундари: ОМ АЙМ КЛИМ САУХА ТРИПУРАЯЙ НАМАХА

11:30– 12:00 ч. Почивка

12:00 – 14:00 ч. Лалита Тришани Хома: Церемония по предлагане на дарове от всички участници, за да получим благословия от Божествената майка. Ние ще осигурим кавача с вибхути за хавана на всеки, участващ в хомата

Медитация върху Лалита Шакти

Сбогуване

В София ще се проведе същия семинар седмица по-късно, организиран от Himalayan Yoga

***

swami Advayananda pic

Свами Адваянанда е директен ученик на Свами Шанкаратилака, от 16 годишна възраст. Той намира в нозете на учителя си знанието и свободата да се освободи от всички страдания, които е преживял през младите си години. С учителя си започва да практикува и развива магичната практика на Вяям и сега е един от най-добрите учители в училището. 

***

„Вяям“ дума на санскрит, съставена от две думи – „яма“ – да опитомя и „вю“ – да предизвикам проникновение, да озаря. Вяям йога е система, която те учи да опитомиш енергията, която идва от въздуха посредством дишането. Вяям йога носи хармония в тялото и ума, сила за мускулите и сухожилията, освобождава на гръбначния стълб от излишното напрежение и му осигурява нужната еластичност. Отводнява  централната нервна система, отблокира ставите и предпазва от появата на болести като артрит, генеративна остеоартроза и остеопороза. Дава жизненост на костната система, тъканите и вътрешните органи, благодарение на увеличения кислород в клетките.

Можете да разгледате видеа с тази уникална практика във фейсбук и ютуб канала.

vyayam yoga logo

Traditional Vyayam School (Класическо училище по Вяям йога) е основано и водено от Свами Шанкаратилака. В него се провежда уъркшопи, семинари, конференции и курсове за обучение по системата Вяям йога. С подходящи инструкции, древната и скрита наука, пренасяна от войните – йоги в индийския полуостров, може да бъде научена от различни хора на всякаква възраст. Вяямиките (учениците) развиват умения, които им помагат да подобряват качеството на живота си и да влезнат в пътя на йога.

Практикуването на Вяям йога носи физическо добруване и сила, увеличава способността да се чувства радост и позволява придобиването на щастие. Но, за да се усвои Вяям йога по подходящия начин, е изключително необходимо да има преподавател, който познава възможните рискове от травми при неправилна практика и който е способен да сподели дълбоките езотерични принципи.

***

swami shakaratilaka2

Свами Шанкаратилак, учителят на Свами Адваянанда, започва да изучава Вяям йога от 1976 г. с учителя си Свами Тилак. По-късно се запознава с учителя Дхирендра Брахмачари, при когото получава необходимото знание , за да завърши обучението си. За няколко години, след като се излекува от малария, която  хваща по време на един от дългите си престои в джунглата на Бенгал, Индия и която почти го убива, започва да обучава ученици монаси по много прост метод на 18-те Сукха Вяями или „Щастливите Вяями“ позиции. Но чак през 1994 г. той структурира серии и им дава достъпна форма, така че да могат да бъдат възприемани от доминиращите умове на съвременните мъже и жени адекватно.