Приемът на мултивитаминни и минерални добавки вреди

Приемът на мултивитаминни и минерални добавки вреди на жените над 50.

17 октомври 2011, здраве.bg

Приемането на така популярните поливитаминни и минерални хранителни добавки повишава смъртността сред жените на възраст над 50 години. Това сочат резултатите от ново изследване, изнесени от Би Би Си и Агенция „Блумбърг”, позовавайки се на Archives of Internal Medicine.

Според данните злоупотребяването с мултивитамини и други хранителни добавки води до повишен риск от смърт сред жените във възрастовата група между 50 и 60 години.

Учените са установили тази закономерност между приема на мултивитаминни добавки и продължителността на живота, след като обобщили данни за повече от 40 000 жени, приемали редовно мултивитамини през последните 19 години.

Оказва се, най-големите пръвърженички на хранителните добавки са били с най-много нарушения в здравето.

Изследователи са доказали, че безопасно е само приемането на калций като добавка към храната. За разлика от това, допълнителният прием на фолиева киселина, цинк, витамин В6, хелязо и мед в хода на наблюденията са показали развитието на негативни последици.

В хода на проучването било доказано, че допълнителният прием на желязо увеличава риска от по-ранна смърт с 3,9%. Приемът на мултивитамини – с 2,4%. «Ако тези проценти ви се сторят незначителни, представете си, че става дума за собственото ви здраве и помислете още веднъж», съветват учените.

Те отбелязват също, че и предишни проучвания са поставяли под съмнение необходимостта от постоянното приемане на хранителни добавки и особено на мултивитаминни и минерални комплекси, които претендират, че се опитват да допълнят това, което не ни достига.

Негативни мнения има и за продължителния допълнителен прием на витамини А и Е. Онколозите неведнъж са споменавали за способността на мултивитамините да повишават риска от някои видове рак.

Налагащото се напоследък мнение е, че никакви витаминни и минерални комплекси и хранителни добавки не могат да заменят рационалното и балансирано хранене. По правило всички видове добавки следва да се приемат само при наличие на витаминна или минерална недостатъчност и след консултация с лекар.

Няма нищо по-полезно от свежи плодове и зеленчуци, които не липсват през нито един годишен сезон. А есента е времето, когато е добре да подготвим организма си за предизвикателствата на презимуването.

 

Източник: http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5613&p=1