Архив на събитията

 йога E1701718135220

Нов клас: ИН ЙОГА

ИН ЙОГА със Славка в петък сутрин

Ин йога е бавна практика протичаща с дълги задържания в позите и съчетаваща в себе си йога и традиционната китайска медицина (ТКМ)

ТКМ разглежда всички тъкани и органи в човешкото тяло и това как да им повлияем през призмата за Ин – Ян и енергийните меридиани.

Ин тъкани в нашето тяло са тези, които са по-малко кръвоснабдени и съответно се разглеждат като по-хладни. Това са фасцията, сухожилията и лигаментите, към които е ориентирана и ин йога.

Фасцията представлява мрежа от колагенови влакна, която не просто обвива всички органи, мускули, мускулни влакна и нерви. Тя е средата, в която те се помещават, в която функционират. Когато фасцията е здрава, тя се плъзга, усуква и огъва без болка. Наричат я „интелигентна тъкан“, която може да премине много бързо от голямо плътност към финост и ефирност. Притежава изключителна флексабилност. Фасцията е съвършена система на комуникация за всичко случващо се в тялото. Освен това е и хранилище за емоционални преживявания. Нещо повече -тя не само съхранява, но и пряко се влияе от емоционалните пикове като реагира с уплътняване, скъсяване, втвърдяване. В местата с такава реакция остава заключена енергия, ограничава се енергийната циркулация и започват застойни процеси. Това води до ограничени движения, изкривявания и дисфункции на органи в дългосрочен план.

Други причини, които могат да влошат състоянието ѝ са:

* заседнал начин на живот

* лоша поза

* дехидрация

* претоварване или нараняване на мускулите

* нездравословни хранителни навици

* лошо качество на съня

* стрес

Точковият масаж в началото на практиката ще ни помогне да активираме и “отпушим” енергията по конкретни меридиани свързани с отделните органи, а ин вариантите на асаните след това и дългите задържания в тях (от 3 до 10 мин.) ще ни позволят да освободим още по-дълбоко блокажите – както емоционални, така и физически.