Йога за деца? – О, да!

Йога за деца? – О, да!

Шакта Каур Кхалса

481498_472105719497739_1544432096_nЗащо точно йога за деца? Преди десетина години този въпрос най-често е бил задаван за бойните изкуства. А сега има детски школи за бойни изкуства зад всеки ъгъл. И, както бойните изкуства, така и йога също развива прекрасни качества у децата. Освен очевидните ползи от физическите упражнения, йога и бойните изкуства засилват способността на детето да се фокусира, дава му самоувереност, развива самодисциплина. А редовните занимания с йога помагат на децата да се самоосъзнаят и разграничат от външната действителност. От тази осъзнатост могат да разцъфтят промените и израстването към нови и положителни посоки.

През своите 18 години на преподаване на йога за деца нигкога не съм преставала да се наслаждавам на новите самооткрития, които децата правят посредством йога. Децата могат да бъдат страхотно свежи и оригинални, въпреки наложените повели на обществото. Техният подход към живота е уникален. Йога ги окуражава да развиват своята креативност; да освобождават страховете, гнева и тъгата си; да се доверяват на вътрешното си аз; да синхронизират ума и сърцето си.

Ако има нещо, което съм научила от годините си практика като преподавател в Монтесори училище, е следното: децата са способни на много повече, отколкото си мислим, че са, и, ако им се създаде правилната среда, те ще се развият отвъд нашите очаквания. През 1982 започнах работа в Монтесори училище в Балтимор. В моето малко уютно училище аз прилагах това разбиране и в часовете по йога за деца. Техните творчески, невинни „аз” изразяват такава естествена истина, че в един момент осъзнах, че всъщност аз самата се уча много повече от тях, отколкото те се учат от мен. Истината беше, че аз им давах методи за осъзнаване, а те изразяваха тази осъзнатост с такава чистота и мъдрост, че вътре в мен се зароди дълбоко уважение към тях. Често те ставаха моите  учители!

Доскоро преподавах йога на деца в група между 4 и 7 годинки. Те огъвкавяваха гърба си, ставайки на котка и крава, ентусиазирано мяукайки и муукайки; огъваха се на кобра, съскаща на всички страни; балансираха върху седалищата си, докато държаха краката си огънати в лотус; и се фокусираха като свирепи войни, готови всеки момент да опънат тетивата на лъка си. Активните йога упражнения винаги са последвани от дълбока релаксация, при която гърба, ръцете и краката са издължени, но отпуснати. В този специфичен клас работех с въображението на децата, като ги окуражавах да си представят, че лежат на топъл пясъчен плаж, докато вълните на океана се разбиват на брега. При издишване вълните се връщаха във водата. Докато гледах различните деца в стаята, забелязвах как всяко едно от тях вътрешно си предстява тези образи по такъв начин, че се отпуска много по-дълбоко, отколкото в обикновения си сън. Те съзнателно се отпускаха, съединяваха умовете и телата си, така че да намерят спокойната осъзнатост за вътрешното си пространство. Това е основата на йога и медитацията. Това също е основата за един щастлив и спокоен живот. Вътрешното преживяване на йога дава на тези деца подарък, който никога няма да загубят, защото винаги ще е вътре в тях.

След нашата релаксация всички заедно пеехме – аз, свирейки на своята цитра, и те – пеейки с пълно удоволствие. Песента гласеше: „Можеш да накараш слънцето да свети по всяко време, даже и да има облаци…” Пеехме известно време, след което питах: „Има ли някой представа какво означава песента?” Едно пет годишно момиченце моментално отговаряше: „Означава, че дори и когато нещата не са толкова добри, слънцето пак свети в сърцето ти и можеш да направиш нещата по-добри!” Има ли смисъл да казвам повече? Йога ни дава инструментите, с които да направим живота си прекрасен…

Източник: http://www.yogamovement.com/resources/kidyoga.html