ползите

Освежаваща работа с ума и тялото

Посредством правилното дишане, правилното подреждане на гръбначния стълб и таза и концентрирането върху гладкото, плавно движение, действително  си „настройвате” тялото. Учете се как да контролирате неговото движение. В метода Пилатес качеството на движението е над количеството повторения. Правилното дишане е изключително важно и помага в изпълнението на движенията с максимална сила и ефикасност. И накрая, но не на последно място, умението да се диша правилно намалява стреса.

Развива силен център на тялото – плосък корем и здрав гръб

Пилатес упражненията развиват силен поясен  мускулен корсет или център на тялото. Поясният мускулен корсет е съставен от косите коремни  мускули и дългите гръбни мускули. Контролирането на поясния мускулен корсет се постига посредством интегрирането на торса, таза и раменния пояс.

Създава  дълги, леки мускули и гъвкавост

Повечето конвенционални или традиционни тренировки са силови и целят да изградят къси, обемисти  мускули – този тип мускули, които са най-склонни към нараняване. Методът Пилатес удължава и засилва, подобрява мускулната еластичност и подвижността на ставите. Тяло с балансирана сила и гъвкавост е много по-малко податливо към увреждане.

Създава балансирано физическо състояние на тялото, подобрява спортните изяви и предпазва от наранявания

В същия дух, много от тези еднообразни конвенционални тренировки работят с определени мускулни групи. Това води до следното – слабите мускули стават все по-слаби, а силните – все по-силни. Резултатът е мускулен дисбаланс – основната причина за травми и хронична болка в гърба.

Методът има отношение към цялото тяло, дори към глезените и ходилата. Никоя мускулна група не се претоварва или е предпочитана. Като резултат имаме равномерно балансирана и поддържана мускулатура, която ни позволява да се радваме на ежедневните дейности и спортове с много по-голяма лекота, по-добро представяне и по-малък риск от  травми. Поради тази причина много професионални спортни отбори и елитни атлети използват метода като важна част от техния тренировъчен режим.

Учи  на ефективно движение

Пилатес упражненията тренират едновременно по няколко мускулни групи чрез плавни и съзнателни движения. Посредством  развиването на правилната  техника вие ще можете много точно да обучите тялото си да се движи по много по-безопасни и ефикасни модели на движение – безценни при възстановяване след травма, спортни изяви, за добра стойка и опитмално здраве.

Методът е деликатен…

Много от упражненията се изпълняват в облегнати или седящи позиции, повечето са с ниска натовареност и частично силово натоварени. Пилатес е изключително безопасен, той се използва във физиотерапията и рехабилитацията за възстановяване след травми.

Но също така е и предизвикателен…

Пилатес е също и изключително огъвкавяваща система от упражнения. Упражненията се модифицират, така че да обхванат различно ниво на трудност от начинаещо към напреднало. Намерете тренировката, която е най-подходяща за вас в моместа и увеличавайте интензивността с подобряването на физическото ви състояние.