Водата на Живота или Амароли

Водата на Живота или Амароли

/уринотерапия/

            Малко история

         amaroli 4   Още от древни времена по цял свят урината се използвала за лечение от различни народи. Най-разработена е от индийците /или поне от тях имаме писмени материали/. Най-подробно е описана системата в т.н. “Дамара Тантра” където процеса се нарича “шивамбу калпа видхи” – “практика за регенериране /възстановяване/ на тялото чрез урина”. Калпа означава промяна, възобновяване, а видхи означава процес. Техниката се е пазела в тайна само за практикуващи йоги. Била е част от Тантричната Йога където е по-скоро духовна практика, отколкото метод за лечение.

            Амароли е описана и в Аюрведа също /напр. в текстовете “Сушрута”, “Харит”, “Йога ратнакар” и мн. др. /. В Бхавпракаша е наречена “убиец на всички отрови”, пречистваща кръвта и лекуваща всички кожни болести.                

            В наше време това знание се появява на бял свят след книгата на Джон Армстронг “Водата на живота”, която става класика в жанра /публикувана преди повече от 50 години/. Той дори намира места в Библията където се дават съвети за пиене на урина като: “Пий вода от собствения си резервоар” /Proverb 5:15/. Това го вдъхновява и бидейки болен в момента от туберкулоза, той започва самолечението си чрез пиене на собствената си урина и масажиране на тялото. Въодушевен от пълното си излекуване той прилага метода върху 40 000 болни, отхвърлени от съвременната медицина като нелечими в продължение на 20 години и постига излекуване при повечето от тях. Резултата е книгата “Водата на живота”.

            През Средновековието /1695 г./ излиза книгата “Solomon’s English Physician” където се описват лечебните качества на урината и лечение на бъбреци, черен дроб, жълтеница и др.

            Пиенето на урина се използва и от тибетските йоги като средство за оцеляване и подържане на здравето във форма по време на сурови аскетични практики, от жители на пустинни области, от алпинисти в екстремални условия, от циганите и моряците за здраве и дълъг живот и дори от престъпници-затворници, които ползат метода за по-бързо възстановяване след тежките телесни наказания. Препоръчва се и на войници в моменти на изтощение и безводие да пият собствената си урина.

            В Индия метода се пропагандира дори от един от екс-министър председатели на страната в официални изказвания като безплатен и безопасен метод за лекуване.

            В Пуна д-р Дхармадхикари е провел научни експерименти показващи, че тялото започва да абсорбира по-добре кислорода от въздуха и числото на еритроцитите /червените кръвни телца/ и хемоглобина се увеличават.

Съставки

            Урината се състои от 95% вода и 5% минерали, витамини, протеини, ензими, хормони, антитела и аминокиселини. Някои от съставките спират растежа на ракови клетки и дори лекуват рак /като Антинеопластен, който се извлича от урина и една инжекция е 10 000$ в Щатите!/, разтварят съсиреци в кръвта /като урокиназата, която се извлича от урина и една инжекция е около 150 евро!/ и мн. други, които няма да засягам. На практика лекува всичко, дори има излекувани от СПИН.

Съставките на латински:amaroli 1
Urea
Creatinine (protein)
Uric acid
Amino nitrogens
Ammonia
Sodium
Potassium
Calcium
Magnesium
Chloride compounds
Sulphate compounds (organic and inorganic)
Enzymes
Hormones
и други

            Бъбреците имат функцията да поддържат течния баланс в тялото. Това е пряко свързано с киселинното ниво на телесните течности. Всичко, което е излишно като вода и продукти от обмяната на веществата се отделя чрез бъбреците. Така всички вещества, които са в излишък в момента като хормони, витамини, соли и т.н. също се изхвърлят навън. Оспорва се само наличието на амоняка който е токсичен в дадени количества. Обаче тези количества са под нивото на токсичност и това особено важи за хората, които се хранят с вегетарианска храна. На тези, които се хранят с месо /или засилена протеинова диета/, урината има силен мирис и то основно благодарение на амоняка, който е отпаден продукт от месната храна. На въпроса какво мисли за амароли, Хира Ратан Манек отговори, че ако човек се храни със сатвична храна, тази практика може да е полезна.

 

Вътрешно приложение

Eто няколко от основните сутри от Дамара Тантра където се дава основното:

            6. Разумният става рано сутрин когато ? от нощта е преминала /т.е. около 3-4 часа сутрин/ и с лице обърнато на изток събира първата урина.

            7. Първата и последната част  трябва да се пропуснат /отхвърлят/. Консумира се само средната част. Това е най-подходящият метод.

            8. Трябва да се приема собствената урина. Главата и опашката на змията съдържат отрова. Подобно, началото и краят на струята могат да се окажат не особено полезни. Това е общоприето.

            Това е основното, което трябва да се знае. Цялата “Дамара Тантра” съдържа 108 сутри, където под формата на диалог между Шива и Парвати /Шива учи Парвати на различните техники/ се дават много други начини да се използва урината в комбинация с различни билки и хим. елементи за придобиване/постигане на специфични резултати.

Това е общо взето излишно особено за начинаещия.

            В “Хата Йога Прадипика”, /”Светлина върху Хата Йога”/ може би най-основния и надежден трактат по Хата Йога се казва: “Първата и последната част от шивамбу /урината/, която е твърде “остра” не бива да се приема. Междинната част трябва да се приема ежедневно. Това се нарича амароли според Кхандакапалика”.

            Традиционно се използва глинен или меден съд за събиране на урината.

            Ако има твърде силна неприязън към миризмата тогава се препоръчва да се започне с измиване на ръцете, опитване с език и така постепенно за седмица човек преодолява отвращението си. Това е изцяло ментална пречка, обусловеност от неправилно възпитание и неестествената съвременна култура. В по-примитивните общества децата са набюдавани да си играят като се опикават едно друго и това е изключителна забава за тях. За преодоляване на предрасъдъците, един от известните доктори винаги препоръчва преди започване на лечение с урина, пациента да прочете 1-2 книги за качествата на урината като така се постига вътрешна убеденост и вяра, която работи от само себе си. Колкото по-чиста е храната, с по-малко преработени и изкуствени съставки, а повече плодове и зеленчуци, толкова по-приятен става вкуса. Наподобява вкуса на бира и става все по-добър. Дамара Тантра казва да се избягват солени, горчиви и лютиви храни. Сутрин понеже урината е по-концентрирана вкусът е по-солен. През деня урината е по-“мека”.

            Профилактично се препоръчва една чаша 150-200 гр. сутрин – това е всъщност всичката сутрешна урина. При желание може да се пие три пъти на ден, като през деня се пие тази урина, която се отделя след хранене, защото тя съдържа много ензими, витамини и т.н.

            Може да се прави гаргара при простудни заболявания, нети /изчистване на носа/, жабуркане при зъбобол /при този случай времетраенето е поне 10 мин./

            Много хора си измиват лицето сутрин с урина и след минута се изплакват с вода. Понеже урината сутрин е много концентрирана, тя измива нечистотиите и мазнините от кожата. Освен това е топла, което отваря порите и ценните съставки се всмукват от кожата обратно в тялото.

            Клизма с урина вместо с вода е много по-ефективна защото изчиства червата перфектно благодарение на химичните качества на урината, които са биологично съгласувани със собственото тяло.

            Особено се засилва ефекта от уринотерапията, когато се съгласува с пост. Това е скоростен метод за самолечение, който не се нуждае от никакви специални условия. Енергията, която се изразходва за смилане и абсорбция на храна е 70% от енергията, която организма получава от самата храна. Когато се спре приемането на храна, всичката тази енергия се насочва за лечение. Затова и животните спират да ядат когато са болни.

 

amaroli 2Външно приложение

            Метода е много ефективен при външни рани, порязване, изгаряне. Дава моментално облекчаване. Също при ухапване от отровни змии, скорпиони или интоксикация с дрога. Лекува също изкълчвания и отоци в която и част на тялото да са.

Особеното е, че тук се изполва не прясна урина, а “отлежала” поне 3 дена. Тази именно урина има качества, които лекуват. Използват се компреси от топла урина за налагане, но не за много дълго време.

            Използва се и за масажиране на цялото тяло, бавно и без много натискане по посока на сърцето. Стои се на слънце/въздух за около 20 мин и после тялото се измива само с вода. Един от пропагандаторите на 99 години нямал една бръчка на лицето – тайната – никога не ползвал сапун при къпане, а само урина включително и за бръснене!

            За кожни болести старата урина  е 100 пъти по-ефективна от прясната. Д-р Тхакар твърди, че наред с кожни екземи, псориазис, акне, гъбички пр. лекува и рак на кожата. Трябва да се постоянства в продължение на минимум 2-4 месеца.

Завършвам материала със няколко вдъхновяващи сутри от Дхамара Тантра :):

            9. Шивамбу е небесен нектар разрушаващ болестите и старостта. Ученика на Йога трябва да приема преди започването на редовните практики.

            11. Който пие Шивамбу в продължение на месец пречиства тялото вътрешно. Пиенето за два месеца стимулира и енергетизира сетивата.

            12. Пиенето за три месеца разрушава всички болести и освобождава от всички проблеми. Чрез пиенето пет месеца той придобива божествена визия и освобождаване от всички болести.

            13. Продължаването на практиката за шест месеца прави ученика високо интелигентен и разбиращ писанията, а ако практиката е за седем месеца, той придобива невероятна сила.

            И така, за една година човек става “равен на слънцето по блясък”…

 “Защо да си прахосваме урината, когато може да я пием” 

древна йогийска поговорка 🙂

Ж.С. 2006