ЙОГА ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ

ЙОГА ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ

 Донна Фриймън

Йога е добре известна с това, че дава прекрасна цялостна физическа подготовка и начини за преодоляване на стреса. Същите ползи имат и тийнейджърите, когато практикуват йога. Освен това съществуват безброй техники, чрез които йога може да помогне за облекчаване на многобройните специфични проблеми от хаотичния свят, в който живят тийнейджърите.

Първо, йога помага на тийнейджърите да се преборят със стреса. Между възпитателния натиск и социалната джунгла на основното и средното училище животът на тийнейджъра е изключително стресиращ. Освен това между самите връстници съществува голямо напрежение. На тази възраст  се взимат решения, които ще рефлектират върху целия по-нататъшен живот. Програмата им е запълнена с училище, спортове, почасова работа и социален живот. През повечето време хормоните им са напълно разбалансирани. Йога помага на тийнейджърите да се справят с всички тези предизвикателства. Тя ги учи да търсят в себе си вдъхновението, да се свързват със себе си. Нещо повече – тя им предлага техники за релаксация и дихателни упражнения, които насърчават спокойствието и стимулират състояние на отпускане.

Второ, йога е цялостна физическа тренировка, която изгражда сила, увеличава гъвкавостта, подобрява баланса, развива координация, премахва умората, прочиства ума, стимулира имунната система и подсилва изцяло тялото. Йога означава „присъединяване” или „обединяване” и работи за хармонията между тялото, дишането и ума. Една редовна йога практика стабилизира мускулите, въвлича ума и е предизвикателство за тийнейджърите на всички нива.

Трето, йога помага на тийнейджърите да развият увереност и да подобрят самочувствието си. Физическите промени, през които минава тялото на подрастващия, често водят до наличие на ниско самочуствие. Йога акцентира в това да приемаме тялото си такова, каквото е в момента, докато работим за подобряването му. Учи ни как да заемаме правилно позата, как да се изпълваме с увереност, как да откриваме красотата отвътре и отвън – това са все елементи в редовната йога практика. Освен това йога помага за развиване на творчеството и е средство са себеизразява посредством редовното практикуване, йога танца, динамичното изпълнение на комплексите, ръководените техники за медитация и други способи.

Четвърто, йога дава основа за добро здраве за цял живот за всички тийнейджъри, без значение техните способности, пол, раса, възраст или социално-икономически статус. Йога постелката е нашето работно поле. В йога няма изпити, няма състезания. Спортуващите ще открият в нейно лице прекрасно средство за физическа подготовка. Неспортуващите ще се научат да оценят и грижат за телата и умовете си. Тийнейджъри, които са подвластни на саморазрушително поведение, могат да открият здравословнен и предизвикателен начин да експериментират и премахват границите. Йога часовете за тийнейджъри са място за вътрешен комфорт; място за положително физическо подсилване и окуражаване; място, което осигурява начин за дългосрочно здраве и жизненост.

Тийнейджърите действително могат да бъдат облагодетелствани от йога. Те са на идеалната възраст за развиване на добри навици. Тяхната вътрешна любознателност и желание за себеизразява прекрасно работят за създаването на весели и динамични йога класове. От своя страна йога ги дарява с увереност и вътрешен мир и ги учи как да живеят един максимално пълноценен живот.

 

Article Source: http://EzineArticles.com/3210148